Nyheter

Tro och solidaritet om krisen kring Jamal El-Haj: Ingen kommentar

”Skulle jag ha någon kommentar skulle det ta längre tid än vad mitt mobilbatteri räcker till”, säger förbundsordföranden Sara Kukka-Salam

Socialdemokraterna har uppmanat riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) att lämna riksdagen. Partiledaren Magdalena Andersson anser att han har skadat partiet. Socialdemokrater för tro och solidaritet vill inte säga något alls om frågan.
– Jag är inte intresserad av att kommentera det här, säger förbundsordföranden Sara Kukka-Salam.

Det var en ”samlad bedömning” som Niklas Karlsson, ordförande i Socialdemokraternas Skånedistrikt, hänvisade till när han under en presskonferens på fredagen meddelade att distriktet har uppmanat Jamal El-Haj att lämna riksdagen.

– Han har flera gånger satt sina intressen före partiets, sa Niklas Karlsson.

Det började blåsa runt riksdagsledamoten Jamal El-Haj när han under våren 2023 deltog i en europeisk Palestinakonferens i Malmö. Konferensens ordförande hade kopplats ihop med terrororganisationen Hamas, och Socialdemokraterna hade avrått El-Haj från att medverka i konferensen – en avrådan som han alltså inte hörsammade.

Avslöjande blev droppen

S-ledaren Magdalena Andersson uttryckte länge sitt stöd för Jamal El-Haj. Men droppen blev ett avslöjande på Expressens ledarsida om att han 2017 ringde Migrationsverket och presenterade sig som riksdagsledamot för att försöka påverka en egyptisk imams asylärende.

På lördagen meddelade Magdalena Andersson att hon har tappat förtroende för El-Haj och att han har skadat Socialdemokraterna.

Jamal El-Haj själv hade på lördagen ännu inte sagt om han skulle lämna riksdagen – eller om han skulle stanna och bli Socialdemokraternas första politiska vilde.

”Har ingen kommentar”

Dagen har frågat förbundsordföranden i Socialdemokrater för tro och solidaritet, Sara Kukka-Salam, hur hon ser på situationen.

– Jag sitter på ett styrelsemöte och har ingen kommentar. Och skulle jag ha någon kommentar skulle det ta längre tid än vad mitt mobilbatteri räcker till.

Men bör Jamal El-Haj lämna sin riksdagsplats?

– Jag har ingen kommentar. Men jag har skrivit en jätteintressant debattartikel som precis har publicerats i Svenska Dagbladet, om att Sverige måste vara drivande för att EU ska frysa sitt handelsavtal med Israel.

Men det gäller ju en helt annan fråga. Jag undrar om du tycker att Jamal El-Haj ska lämna sin riksdagsplats.

– Ja, men nu börjar styrelsemötet om en minut och jag är inte intresserad av att kommentera det här.

---

Fakta: Jamal El-Haj

  • Efter avslöjandet om att riksdagsledamoten från Malmö 2017 försökte påverka Migrationsverkets beslut i ett asylärende har Socialdemokraterna uppmanat honom att lämna riksdagen.
  • Jamal El-Haj har själv ännu inte meddelat om han kommer att hörsamma uppmaningen eller sitta kvar som politisk vilde i riksdagen.

---

Fler artiklar för dig