Nyheter

Konkurrensverket vill ha ny lag för kyrkans begravningsbyråer

Myndigheten menar att Svenska kyrkan just nu kan snedvrida konkurrensen på marknaden för begravningsbyråer

Kyrkans begravningsbyrå i Håbo pastorat har anklagats för att hämma konkurrensen på marknaden för begravningsbyråer. Nu vill Konkurrensverket att lagen ändras – så att Svenska kyrkan inte ska kunna dra konkurrensfördelar.

Konkurrensverket har den senaste tiden utrett om Kyrkans begravningsbyrå i Håbo bryter mot konkurrensreglerna. Byrån drivs av Håbo pastorat – som av andra aktörer på marknaden har anklagats för att snedvrida konkurrensen mellan begravningsbyråer. När byrån invigdes i början av 2023 framhöll dock kyrkoherden David Fredin Silverkors att begravningsbyrån ”är ett helt eget bolag med helt egen redovisning”.

– Det är fullt möjligt att hålla isär uppdrag och pengapåse som vi redan gör när det gäller församlingsverksamhet och vår roll som huvudman för begravningsverksamheten, sa han till Dagen.

David Silverkors

Och Konkurrensverkets utredning, som nu är klar, visar att det sannolikt inte är möjligt för myndigheten att gripa in mot pastoratet.

Samtidigt menar myndigheten att svenskkyrkliga begravningsbyråer har vissa konkurrensfördelar i förhållande till andra byråer på marknaden. Fördelarna beror enligt Konkurrensverket på Svenska kyrkans särskilda rättigheter och skyldigheter, bland annat i begravningslagen. Verkets generaldirektör Rikard Jermsten menar att kyrkliga begravningsbyråer därmed kan snedvrida konkurrensen med privata aktörer.

– Därför föreslår vi en reglering i lag av förutsättningarna för församlingar och pastorat att bedriva begravningsbyråverksamhet, säger han i ett pressmeddelande.

Skrivelse till regeringen

Rent formellt föreslår Konkurrensverket i en skrivelse att regeringen låter utreda en reglering av bedrivandet av kyrkliga begravningsbyråer, exempelvis genom ändringar i begravningslagen.

Konkurrensverket vill att lagen ska ändras så att kyrkliga begravningsbyråer inte ska kunna betala sina utgifter med pengar som kommer från kyrkoavgiften eller begravningsavgiften.

Myndigheten föreslår också att begravningsbyråer som drivs i Svenska kyrkans regi ska vara tvungna att anställa egen personal och hålla till i egna lokaler, i stället för att hyra in personal från församlingarna och hålla till i församlingarnas lokaler.

Konkurrensverket kan dock också tänka sig en reglering som fortsatt tillåter att kyrkliga begravningsbyråer delar resurser med församlingarna – men bara om de fasta kostnaderna för resurserna fördelas mellan verksamheterna på ett sätt som inte snedvrider konkurrensen med andra byråer. ”Detta för att undvika att församlingsavgiften eller begravningsavgiften indirekt används i begravningsbyrån”, skriver verket i skrivelsen till regeringen.

Fler artiklar för dig