Nyheter

Fridolin efter Stenevis avgångsbesked: ”Till slut finns bara robotar kvar”

”Jag vill att hon bär i hjärtat den stora insats som hon har gjort”, säger det tidigare MP-språkröret Gustav Fridolin till Dagen

Miljöpartiets kvinnliga språkrör Märta Stenevi meddelade på fredagen att hon avgår. Tidigare språkröret Gustav Fridolin menar att politikens villkor gör det svårt för politiker att vara mänskliga.

I åtta år, mellan 2011 och 2019, var han ena halvan av Miljöpartiets språkrörsduo. När Gustav Fridolin fick beskedet att Märta Stenevi har valt att avgå reagerade han med ledsnad.

– Jag hoppas att hon får landa rätt och hitta ett liv att trivas i efter de här stormiga åren, säger han till Dagen.

Märta Stenevi lämnade en karriär inom bokbranschen bakom sig när hon gav sig in i politiken, först på lokal nivå i Skåne och därefter på riksnivå. Den sista januari 2021, för tre år sedan, valdes hon till partiets kvinnliga språkrör efter Isabella Lövin.

Inget att säga om anklagelser

I oktober förra året beskrevs arbetsmiljön runt Märta Stenevi som ”ohållbar” av flera källor som hade talat med Dagens Nyheter. Strax därefter tillsatte partiet en intern utredning för att undersöka arbetsmiljön på riksdagskansliet. I januari meddelade Märta Stenevi att hon ”varit sliten efter den gångna hösten” och därför blivit sjukskriven. Och nu har hon, efter att hon tagit del av utredningens om hennes ledarskap, alltså beslutat sig för att inte komma tillbaka till posten som språkrör.

Om anklagelserna och utredningen har Gustav Fridolin inget att ingenting att säga.

– Nej, jag vet inget om det. Jag har själv inte jobbat med Märta.

”Bara robotar och karriärister”

Hans ledsna reaktion på hennes avgångsbesked beror på att hon har kommit fram till ”att hon inte kan börja må bra, bli lycklig, och samtidigt bära det här uppdraget”, säger han.

– Att politiken ska vara så hård och tuff, jag tror att det är farligt att den är det. Till slut finns det bara robotar och karriärister kvar. Det måste finnas ett utrymme att vara människa i politiken.

Tron blev källa till kraft

När Gustav Fridolin under sina språkrörsår själv tyckte att uppdraget blev väl krävande blev hans kristna tro en källa till kraft, berättar han.

– Och kyrkan blev rent fysiskt en plats dit jag gick när det blev tufft. Det som gjorde att jag orkade fortsätta när det blev tungt var att jag visste att det skulle komma en tid då jag kunde finnas mycket mer för dem jag älskar och har närmast. Den tiden kom också, den har jag nu, säger Gustav Fridolin, som numera är folkhögskolelärare.

När han ska sammanfatta Märta Stenevis tid som språkrör säger han att hon har ”en glöd” som han menar behövs i svensk politik.

– I varje debatt stod hon på den mest utsattas sida. När olyckskorparna kraxade att Miljöpartiets saga var all lyckades hon leda partiet till ett hyfsat valresultat. Jag vill att hon bär i hjärtat den stora insats som hon har gjort, den kan ingen ta ifrån henne.

---

Fakta: Märta Stenevi

  • Lämnade en karriär inom bokbranschen bakom sig och blev politiker i Miljöpartiet.
  • Efter några år i regionpolitiken i Skåne och kommunpolitiken i Malmö blev Märta Stenevi MP:s partisekreterare 2019. Två år senare, 2021, blev hon språkrör.
  • Var jämställdhets- och bostadsminister under några månader i Stefan Löfvens S-MP-regering, innan MP i november 2021 lämnade regeringen.
  • Nu avgår hon som språkrör, men blir kvar som riksdagsledamot.

---

Fler artiklar för dig