Nyheter

Uppsägning skakar om kristna tv-kanalen Visjon

Tv-chefen Gawdat Mtrious sa upp sig från Visjon Norge när han inte fick köpa Vision Sverige. Vill starta ny kristen tv-kanal i Sverige

Efter 17 år på det kristna tv-bolaget Visjon Norge, och nio år som tv-chef för Vision Sverige har Gawdat Mtrious sagt upp sig. Nu siktar han på att starta en ny kristen tv-kanal i Sverige. Många av den svenska kanalens cirka 30 medarbetare väntas följa med honom, enligt uppgifter till Dagen.

”Efter tio fina år som tv-chef vid Visjon Norge har jag sagt upp mig”. Gawdat Mtrious besked på Facebook tidigare i veckan uppmärksammades snabbt i Norge, där det kristna medieföretaget Visjon Norge i somras bad sina tittare om lån för att klara ekonomin.

Gawdat Mtrious, som engagerat sig i kristen teater och media redan i hemlandet Egypten, hade ansvarat för den svenska kanalen sedan den började sända 2015. Samtidigt var han tv-chef för Visjon Norge. Men de senaste årens snabba utveckling av verksamheten i Sverige fick honom att skifta fokus.

– Under nästan ett år har jag bett och funderat, sett Vision Sverige växa, och bli mer självständigt och stabilt, säger han till Dagen.

– Nu har barnet vuxit upp och vill bli oberoende.

Etter ti fine år som TV-leder på Visjon Norge, har jeg sagt opp min stilling. De siste årene har jeg hatt særlig glede...

Publicerat av Gawdat Mtrious Tisdag 6 februari 2024

Till slut landade han i att den svenska kanalen måste kapa banden till Visjon Norge och få en egen organisation.

– När det sedan inte gick att hitta några svenska som ville köpa företaget erbjöd jag mig att göra det själv. Men jag fick nej, och då hade jag inget annat val än att lämna, säger Gawdat Mtrious.

Inget problem för Visjon Norge

Grundare och ordförande för TV Visjon Norge, Jan Hanvold, säger till norska Dagen att det är ”naturligt” för Gawdat Mtrious att gå vidare, när han nu känner en så stark kallelse till Sverige. Jan Hanvol ser heller inga problem med att den tidigare tv-chefen inte bara vill starta en ny, konkurrerande, tv-kanal i Sverige – och troligen får med sig flertalet av de 30 medarbetarna, varav många arbetar på frivillig bas.

– Många har sagt att de vill följa med mig. Men detaljer kommer inom kort, säger Gawdat Mtrious till Dagen, som fått uppgift om att de allra flesta av medarbetarna i Sverige är beredda att släppa Vision Sverige.

Även om han har en uppsägningstid på ett halvår, kommer Gawdat Mtrious att inrikta sig på det nya svenska projektet från mars, säger han. Någon flytt till Sverige kan det dock inte bli tal om förrän senare, då han har familj i Norge.

“Är kär”

– Jag är kär, säger Gawdat Mtrious, när Dagen frågar om vad som är så speciellt med Vision Sverige.

– Det hela har vuxit till ett unikt projekt, med stor ekumenisk bredd och med programledare från flera stora språkgrupper i Sverige. Vi gör också en tydlig satsning på ungdomar och på sociala medier, där vi sett många unga människor komma till tro.

Till Världen i dag säger Jan Hanvold på TV Visjon Norge att man kommer att fortsätta driva Vision Sverige vidare, även om man just nu inte har någon ledare för kanalen.

---

Fakta: Kristna tv-kanaler i Sverige

  • De största tv-kanalerna som siktat in sig på en kristen målgrupp i Sverige är Kanal 10, TBN Nordic, Himlen TV7 och Vision Sverige.
  • Äldst av dessa är Kanal 10, som startade 2006 och finns som tillval genom comhems utbud.
  • Himlen TV7 började sända för en svensk målgrupp från Helsingfors 2013 och invigde sin studio i Uppsala våren 2019. Kanalen ingår i Heaven TV7, ett finskt tv-bolag som grundades 2003.
  • Vision Sverige började sända i mars 2015 över Viasat. Moderbolag är norska TV Visjon Norge.
  • TBN Nordic är den senaste nykomlingen, och började sända i Sverige hösten 2018. TBN räknas som en av världens största kristna tv-aktörer.

---

Fler artiklar för dig