Nyheter

Putin använde kyrkan som slagträ i Tucker Carlson-intervju

Ryske presidenten menade att ryssar och ukrainare enas som om de vore en själ

Vladimir Putin har gjort en exklusiv intervju med den amerikanske journalisten Tucker Carlson. Där menar den ryske presidenten att ryssar och ukrainare i själva verket är samma folk, som enas själsligt med hjälp av den ortodoxa kyrkan.

Rysslands diktator Vladimir Putin låter sig sällan intervjuas av medier i väst. Men nu har han gjort ett undantag. Det är den amerikanske journalisten Tucker Carlson som tagit sig till Moskva och fått till en intervju.

Han är själv en omstridd person, tidigare nyhetsankare på konservativa Fox News, och flera bedömer honom snarare som en propagandist långt ute på högerkanten än en seriös journalist. Så att det är Tucker Carlson, och ingen annan, som fått tillåtelse att intervjua Vladimir Putin är något många reagerar på där poängen är att det hela enbart är ett upplägg för att få ut rysk propaganda till västvärlden.

Samma folk

Intervjun med Vladimir Putin genomfördes den 6 februari och är drygt två timmar lång. Till stor del får Putin bre ut sig om sin syn på den ryska historien och varför han anser att Ryssland står inför ett hot från Nato. Han får också svara på frågor om det pågående kriget.

Hela intervjun avslutas med en kort analys av den ortodoxa kyrkans betydelse. Den ryske presidenten säger själv att ryssar och ukrainare är ett och samma folk och att relationerna dem emellan kommer att återuppbyggas efter krigets slut.

– Det kommer att ta tid, men det kommer att läka, säger Vladimir Putin om de sårade relationerna.

Sedan ger han några exempel från slagfältet i Ukraina och hur ukrainska soldater i nödens stund börjar ropa på ryska.

– De identifierar sig fortfarande som ryssar, menar Vladimir Putin.

Kyrkans roll

Så det pågående kriget, fortsätter han, borde snarare betraktas som ett slags inbördeskrig. Och det är här den ortodoxa kyrkan kommer in i bilden, där Vladimir Putin anklagar makthavarna i Ukraina för att försöka splittra brödrafolket med hjälp av kyrkan.

– Varför förstör de ukrainska myndigheterna den ukrainska ortodoxa kyrkan, frågar sig Vladimir Putin och svarar snabbt själv på frågan.

– För att den håller ihop inte bara själva territoriet, utan den håller ihop även våra själar. Det går inte att splittra en själ.

Vladimir Putins bild av ett enat folk som tillhör en och samma ortodoxa kyrka, förenade som om de vore odelbara som en människas själ, delas inte av en majoritet av ukrainarna. Snarare har kriget skapat en tydlig splittring, både politiskt men också religiöst, där en mer självständig ukrainsk-ortodox kyrka kunnat växa fram där banden till Moskva kapats.

Fler artiklar för dig