Nyheter

Märta Stenevi avgår som språkrör för Miljöpartiet

Säger sig vilja satsa på familjen och att få komma tillbaka efter en tid som sjukskriven

Under tiden som språkrör har hon berättat om uppväxten i kyrkan och hur det rimmar med Miljöpartiets värderingar. Nu avgår Märta Stenevi som språkrör för Miljöpartiet, efter att ha varit sjukskriven en tid.

Det börjar närma sig EU-val och för partiledarna innebär våren en hektisk tid. Men för Miljöpartiets Märta Stenevi blir det annorlunda, då hon helt enkelt väljer att kliva av.

I en intervju med Aftonbladet berättar hon att det beror på hälsoskäl, där hon ganska nyligen sjukskrivit sig.

– Det är ett väldigt svårt beslut. Jag ställde upp till omval, fick nytt förtroende från kongressen, men jag tror inte att jag kan vara mitt bästa jag just nu och jag vet inte riktigt hur lång tid det tar att komma tillbaka, säger Märta Stenevi till Aftonbladet.

Hon lyfter också upp familjen som en viktig orsak till sitt avhopp, där hon säger att hon måste fokusera på att bli en bra mamma och en trevlig sambo.

Kyrklig bakgrund

Märta Stenevi valdes till språkrör år 2021 och berättade strax efter det i en intervju med Dagen att hon är uppvuxen i en svenskkyrklig miljö, som dotter till en organist.

– Men jag har inte en aktiv relation till kyrkan i dag, berättade hon.

– Om Gud finns får han gärna hjälpa till, tills vidare tänker jag fokusera på dem som behöver hjälp här och nu.

Kristna värderingar

Under åren som språkrör har hon då och då återkommit till sin kyrkliga bakgrund, inte minst genom att påpeka att Miljöpartiets ideologi ligger nära kristna värderingar. Sin kyrkliga bakgrund har hon också använt i riktning mot Kristdemokraterna som hon tycker övergett sina kristna värderingar, exempelvis genom partiets omsvängning i migrationsfrågan.

Nytt språkrör

Märta Stenevi har strax innan hon sjukskrev sig kritiserats internt i partiet för sin ledarstil, bland annat har det varnats om arbetsmiljön på partikansliet, vilket pekas ut som en orsak till att hon nu lämnar posten som språkrör. Men Märta Stenevi kommer inte att lämna politiken helt, utan har kvar sin riksdagsplats, även om hon inte i dagsläget kan säga när hon kommer att träda åter i partiets tjänst. Nyligen utsåg MP ett nytt manligt språkrör, Daniel Helldén, och nu får partiet uppgiften att utse en ny parhäst till honom.

Fler artiklar för dig