Nyheter

Kyrka i Ystad översvämmad – kräver skadestånd av kommunen

Kyrkan vill ha 50 000 kronor i skadestånd av Ystads kommun efter att Klosterkyrkan svämmats över

När vaktmästaren slog upp kyrkportarna inför en begravning möttes han av en översvämning. Svenska kyrkan i Ystad kräver nu skadestånd av kommunen, efter att kyrkans orgel drabbats av mögel.

Det är efter att Klosterkyrkan i Ystad svämmats över som Ystad-Sövestads församling nu vänder sig till kommunen med en begäran på 50 000 kronor i skadestånd, vilket Ystads Allehanda var först med att rapportera om.

Anledningen är den översvämning som drabbat kyrkan.

– Det var rejält med regn i några dygn och man hade inte rensat avloppen ute på kyrkoplan. Så när vi skulle ha en begravning öppnade vår vaktmästare kyrkporten och mer eller mindre hela kyrkan var vattenfylld, hela vägen fram till kortrappan, säger kyrkoherde Susanne Keyser till Dagen.

– Så vi fick ställa in begravningen och flytta den till vår huvudkyrka Mariakyrkan.

Mögel på orgeln

Susanne Keyser berättar att kyrkan är ganska avskalad, där de flesta inventarier, inklusive stolarna man sitter på, är enkla att flytta undan. Problemet var dock orgeln.

– Vattnet hade kommit i kontakt med orgeln, så när vi bad orgelbyggaren att titta på den, så hade det kommit vitmögel upp i orgeln. Det är sådant som kan uppstå ganska hastigt när det blir fukt.

Anledningen till att församlingen nu kräver skadestånd av kommunen är alltså omkostnaderna f��r reparationen av orgeln.

– Vi vill att kommunen ska stå för kostnaden, säger Susanne Keyser.

Än så länge har församlingen dock inte fått något svar från kommunen.

Klosterkyrkan i Ystad då den översvämmades.

Kommunalt ägd kyrka

Själva regnovädret skedde i november förra året, men svallvågorna efter den översvämmade kyrkan har inte helt ebbat ut. Kyrkoherden menar att församlingen inte kan hållas ansvarig för hanteringen av kommunens gatubrunnar, och därmed anser man att kommunen måste hållas skyldig till att kyrkan svämmade över.

Klosterkyrkan är en kyrka från 1200-talet och ingick i början som en del av ett franciskanerkloster. De katolska munkarna fick dock maka på sig efter reformationen och det som nu återstår är dels ett museum över deras verksamhet, dels den gamla kyrkobyggnaden. En något unik lösning har nåtts, där Ystads kommun efter en renovering på 1960-talet gått in som ägare av själva kyrkobyggnaden, men där Svenska kyrkan har rätt att använda lokalerna.

Fler artiklar för dig