Nyheter

Willow Creek tvingas stänga en av sina kyrkor i Chicago

Pastor: Smärtsamt - men det bästa beslutet för framtiden

Församlingen Willow Creek tvingas stänga en av sina kyrkor i Chicago. Orsaken är ”en ohållbar ekonomisk situation”.

Willow Creek grundades av pastor Bill Hybels på 1970-talet. Men för några år sedan anklagades han för sexuella trakasserier och avgick från sin post.

Därmed fick Willow Creeks position som en mönsterförsamling en rejäl törn. För ett par år sedan tvingades församlingen säga upp anställda på grund av dålig ekonomi, som Dagen rapporterade.

Nu meddelar föreståndaren David Dummitt att man tvingas stänga en av sina kyrkor. Den ligger i centrala Chicago och köptes av Willow Creek så sent som 2018.

– Under de senaste månaderna har vi kommit till det svåra beslutet att stänga kyrkan, berättar David Dummitt i ett inslag på go.willowcreek.org.

När kyrkan öppnades för sex år sedan hade den del av församlingen som samlades där, hållit till i en hyrd teaterlokal. En finansiell plan gjordes upp med en skuldnivå som ansågs rimlig.

Men i takt med en försämrad ekonomisk konjunktur i samhället vilket bland annat fört med sig höjda låneräntor, har förutsättningarna förändrats i grunden. Till slut blev situationen ohållbar.

– Det var ett smärtsamt beslut, och samtidigt är detta det bästa beslutet för den närmaste framtiden, förklarar David Dummitt vidare i sitt inlägg.

Tufft ekonomiskt läge

Han påpekar att detta är en extraordinär åtgärd i ett tufft ekonomiskt läge för Willow Creek. Det finns inte några planer att stänga någon mer kyrka i församlingen.

När församlingen Willow Creek snart lämnar kyrkan i centrala Chicago återstår sju kyrkobyggnader samt en församling på nätet, skriver Christian Post.

Förenade i Kristus

David Dummitt hoppas att de medlemmar som berörs, snabbt hittar en ny mötesplats och gemenskap inom församlingen. Han uppmuntrar till bön och till att tacka för allt som Gud har gjort under många år.

– Vi kommer alltid att vara förenade som bröder och systrar i Kristus, avslutar han sitt inlägg.

Den 24 februari kommer den sista gudstjänsten att firas i kyrkan.

---

Fakta: Willow Creek i Chicago

  • Grundades 1975 av Bill Hybels och Dave Holmbo.
  • Under de kommande årtiondena växte församlingen mycket.
  • Frontfiguren Bill Hybels blev en efterfrågad föredragshållare och författare.
  • Våren 2018 anklagades Bill Hybels för sexuella trakasserier och avgick.

---

Fler artiklar för dig