Nyheter

Västvänlig politiker utmanar Putin om presidentmakten i Ryssland

Boris Nadezhdin: Gud står bakom det jag gör

En krigskritisk och västvänlig politiker utmanar Vladimir Putin i det kommande ryska presidentvalet som hålls i mars.
– Gud står bakom det jag gör, säger Boris Nadezhdin.

Få tror att någon annan än den sittande presidenten har en chans att vinna presidentvalet. Putin är van vid att manövrera ut sina motståndare och brukar få igenom sin vilja.

Men det finns andra kandidater. En uppstickare är Boris Nadezhdin, vars framfart ses som ett överraskningsmoment i ett annars ganska färglöst och förutsägbart val, skriver Politico.

Den 60-årige veteranpolitikern har lovat att få slut på Putins ”ödesdigra misstag” i Ukraina, stoppa den militära mobiliseringen och befria politiska fångar, som till exempel Alexej Navalnyj.

Dessutom vill Boris Nadezhdin, som kommer från en familj med en rad rysk ortodoxa präster, ändra dels på lagar som diskriminerar hbtq-personers rättigheter och dels på militära censurlagar.

Frågan är dock om Nadezhdin kommer att tillåtas att ställa upp i presidentvalet. Han har samlat in drygt 200 000 namnunderskrifter med krav om att få kandidera i presidentvalet, rapporterar Svenska yle.

Själv tycks han vara övertygad om att det är möjligt, trots motstånd från Ryska valmyndigheten som hävdar att 15 procent av de insamlade namnunderskrifterna är felaktiga, enligt Financial Times.

”Ett antal mirakel”

I många ryska städer har det den senaste tiden varit långa köer till Boris Nadezhdins kampanjkontor. Som en förklaring till uppmärksamheten lyfter huvudpersonen själv fram ”ett antal olika mirakel” och andra ”häpnadsväckande saker”.

Bland annat lyckades att han få Medborgarinitiativets parti, som är ett mittenhögerparti, att backa upp honom. Därtill har tusentals ryssar donerat pengar till kampanjen, och många ställer upp som volontärer.

Kraft i kampanjen

Och i början av januari gick ett antal inflytelserika ryska oppositionspersoner, av vilka flera lever i exil på andra platser runt om i världen, ut och gav sitt öppna stöd till Boris Nadezhdin.

– Kalla det Gud eller ödet, men min kampanj drivs av en enorm kraft, säger Nadezhdin till Politico.

Men om det handlar om mirakel får tiden utvisa. Oberoende experter förklarar hans plötsliga popularitet som ett tecken på utbrett missnöje bland många ryssar mot Kreml och dess krig mot Ukraina.

Te hos Putin

Många undrar hur länge uppsvinget för Boris Nadezhdin ska hålla i sig innan Putin griper in. Halvt på skämt och halvt på allvar säger han att ingen i presidentens närhet har bjudit in honom ”på te”.

– Det är ett tecken på att de inte vet vad de ska göra med mig, säger Nadezhdin och berättar att han arbetar hårt, 18 timmar om dygnet, för att få möjlighet att ställa upp i presidentvalet.

– Gud står bakom det jag gör. Gud ställer upp för dom som hjälper sig själva.

Det ryska presidentvalet hålls den 15–17 mars. President Vladimir Putins ambition är att bli återvald för ytterligare sex år som president.

Fler artiklar för dig