Han har blivit känd för sin forskning om Muslimska brödraskapet i Sverige, men hans slutsatser har blivit omtvistade. Sameh Egyptson hade bjudits in av en församling i Svenska kyrkan i april för att få berätta om sin forskning, men hans medverkan har nu stoppats. Säkerhetsläget, lyder den formella förklaringen, något som Sameh Egyptson själv ifrågasätter.
Det var den 24 april som Sameh Egyptson var inbokad som talare i Stenhamra församlingsgård, som tillhör Färingsö församling i Svenska kyrkan. Han var inbjuden för att berätta om sin avhandling om Muslimska brödraskapets utbredning i Sverige, samt att få ge sin syn på religionsdialog.
Sameh Egyptson är en forskare som dragit till sig en hel del rubriker, där vissa menar att han är en obekväm sanningssägare som med vetenskapliga metoder lyft fram en dold islamistisk rörelse i ljuset. Andra avfärdar hans forskning som vinklad och oseriös och stämplar honom snarare som islamofob. Men hans avhandling om Muslimska brödraskapet godkändes förra året av Lunds universitet, trots kritiken som riktats mot honom.
Kritisk mot dialogen
Sameh Egyptson har inom ramen för sin forskning också varit kritisk mot hur Svenska kyrkan bedriver dialog med vissa muslimska grupper, där han argumenterar för att kyrkan samarbetar med organisationer som har kopplingar till den islamistiska rörelse han själv forskat om. Ibn Rushd och Islamic relief är två exempel på samarbetsorganisationer som han lyfter fram.
Det är alltså bakgrunden till att han blev inbjuden till kyrkan.
– Vi har något som vi kallar ”Mellan himmel och jord” där vi bjuder in olika människor, som en del av den samhällsdebatt vi befinner oss i, säger prästen Yngve Göransson.
Utifrån det konceptet har flera samhällsdebattörer bjudits in, exempelvis Ann Heberlein, Eli Göndör och Magnus Norell, där de i kyrkans lokaler får dela med sig av sina ståndpunkter.
– Det är utgångspunkten och det var utifrån det perspektivet som jag bjöd in Sameh Egyptson, säger Yngve Göransson.
Fick stopp
De hade börjat diskutera igenom vilket samtal som skulle föras, även om de inte hunnit sätta rubrik på arrangemanget. Yngve Göransson vill också betona att de personer han bjuder in även ska få möta lite motstånd och han brukar därför förbereda en och annan kritisk fråga.
Men nu blir det inte så, för Sameh Egyptsons medverkan har ställts in. Yngve Göransson säger att han inte vill gå in närmare på varför, utan hänvisar vidare till kyrkoherden i församlingen.
– Hon tyckte inte att det var en bra idé utifrån säkerhetsläget. Mer än så tänker jag inte diskutera frågan.
Handlar om säkerhet
Anna-Lena Björk är kyrkoherde i Färingsö församling och bekräftar att det är hon som fattat beslutet att ställa in Sameh Egyptsons föreläsning.
– Det har med säkerhetsläget att göra, säger hon till Dagen.
– Vi var tvungna att omvärdera vårt beslut på grund av säkerhetsläget.
Vad var det som var problematiskt?
– Jag kan inte kommentera det. Men vi har beslutat att ställa in samtalskvällen på grund av säkerhetsläget, det är mitt svar.
Och det var ditt beslut?
– Ja, för ytterst är det jag som är ansvarig för vad som sker i församlingen.
Vems säkerhet handlar det om?
– Det handlar om säkerhetsläget över lag, om allas säkerhet.
Men mer än så vill Anna-Lena Björk inte säga utan hon är mycket fåordig när det gäller varför hon tog beslutet att ställa in samtalskvällen med Sameh Egyptson, där hon också tillägger att det inte skett genom påtryckningar från annat håll inom kyrkan.
Ifrågasätter påståendet
Sameh Egyptson själv är desto frispråkigare. Han berättar för Dagen att han försökt bringa klarhet i vad det är för säkerhetsproblem som fanns i samband med hans medverkan.
– Jag har skickat mejl för att fråga men har inte fått något svar. Jag har bett kyrkoherden att förklara vad det är för säkerhetsproblem. Jag har också frågat henne om hon kontaktat polisen och om de har gjort någon bedömning, men har inte fått något svar.
Han säger att han även erbjudit sig att tala via zoom, det vill säga medverka via en digital lösning som innebär att han själv inte skulle behöva vara på plats i kyrkans lokaler, vilket borde leda till en annan bedömning av säkerhetsläget.
Annan anledning
Själv tror han inte alls att beslutet bottnar i säkerhetsläget, utan snarare att någon i kyrkan anser att han är för obekväm och det är därför de valt att stoppa honom. Anledningen till att han tror det är att han stoppats vid ett tidigare tillfälle i ett svenskkyrkligt sammanhang och att han menar att det finns personer inom kyrkan på central nivå som ser till att han inte ska få en plattform där.
Kritisk till religionsdialogen
Sameh Egyptson själv menar i alla fall att han blivit ”cancellad”, ett begrepp som börjat användas allt oftare när man ser till att stoppa vissa personer från att föra fram sin åsikt.
Vilket budskap var det du hade tänkt framföra i kyrkan?
– Att Svenska kyrkan går in i en religionsdialog med islamister som har en helt annan agenda än de själva, säger Sameh Egyptson.
Hans åsikt är att kyrkan ofta är naiv i de här sammanhangen och att de inte inser vilka de har att göra med.
Det du säger är att Svenska kyrkan samarbetar med Muslimska brödraskapet?
– Exakt. Och det är därför de försöker tysta mig.