Nyheter

Kristna i Sverige fortsätter att ge till Ukraina

Samfund och hjälporganisationer “positivt överraskande” av att engagemanget för Ukraina inte mattats. PMU: “Ukraina ingen bortglömd kris”

Rysslands anfallskrig mot Ukraina den 24 februari 2022 utlöste en flodvåg av engagemang och givande. Inom både kyrkor och det övriga civilsamhället såg människor till att akuta förnödenheter kördes till Ukraina och dess grannländer, medan tusentals flyktingar hämtades till Sverige.
Efter snart två år av krig görs inte längre några stort uppslagna kampanjer. Men nöden fortsätter – och Sveriges kristna fortsätter att ge.

Det är framför allt samfund med församlingar i Ukraina som lyckats mobilisera ett starkt och fortlöpande givande. Det gäller till exempel Livets ord, adventisterna, pingstvännerna och katolska Caritas Sverige.

– Vi är positivt överraskade över att det fortsatt finns ett ”självtryck” i detta och ett intresse av att fortsätta att ge, säger Livets ords missionsdirektor Christian Åkerhielm.

– Så vi kan fortsätta i oförminskad styrka, och det är vi väldigt glada för.

Christian Åkerhielm, missionsdirektor på Livets ord

På samma sätt beskriver katolska Caritas givandet i Sverige.

– Det har varit en enorm generositet från vanliga katoliker i Sverige, som fortsatt att bidra utan några kampanjer. Där ser vi ingen utmattning, trots att vi samtidigt haft parallella insamlingar för bland annat Jemen, Sydsudan och Afrikas horn, säger George Joseph, generalsekreterare för Caritas Sverige.

Engagemanget fortsätter

Även PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, ser ett fortsatt givande till Ukraina. Ändå var det ett drygt år sedan man hade någon riktad kampanj, enligt Johanna Litsgård, som är insamlings- och kommunikationschef.

– Till skillnad från andra stora humanitära katastrofer, där det är ett stort engagemang först som avtar sedan, så har engagemanget i vår rörelse inte falnat när det gäller Ukraina, säger hon till Dagen.

– Det är fortfarande många församlingar och second hand-butiker som ger. Det här är ingen bortglömd kris, vilket säkert också hänger ihop med att den påverkar säkerhetsläget i Sverige.

Liknande vittnesmål kommer från det arbetsutskott som samordnar den svenska pingströrelsens relationer till pingstförsamlingar i Ukraina. Där fyller givare fortfarande på den fond som inrättades i samband med krigsutbrottet, och som till dags datum inbringat cirka 6,5 miljoner kronor, berättar utskottets avgående ordförande, Svenåke Dahlqvist i Mullsjö.

Bearbetar krigstrauman

Anna-Lena Hansson är tillförordnad enhetschef vid Svenska missionsrådet, SMR, som företräder 29 kyrkor och organisationer på kristen grund som arbetar med internationellt bistånd och andra former av mission. På en fråga till medlemmarna nyligen svarade hälften att de har verksamhet i Ukraina just nu.

– Sammanlagt förmedlade de under 2023 in runt 30 miljoner kronor till sina samarbetsparter i Ukraina, varav den största delen var egna insamlade medel, säger hon, och nämner, bortsett från de medlemsorganisationer som Dagen talat med, Skandinaviska Barnmissionen, Erikshjälpen, Trosgnistans Mission och Läkarmissionen.

Anna-Lena Hansson, Svenska missionsrådet.

– I många fall handlar det om humanitär hjälp, såsom hjälpsändningar. Men flera är också involverade i traumabearbetning, både i Ukraina och i grannländerna.

Exempelvis bidrog ADRA Sverige, som är en del av SMR, med över 10 miljoner kronor under 2023. Organisationen ingår i adventisternas internationella hjälporganisation, Adventist development and relief agency (ADRA). Så fick man också god skjuts genom Radiohjälpens insamling till förmån till Ukraina. Andra som fick del av de medlen är Erikshjälpen, Act Svenska kyrkan och PMU.

Hjälper i Polen

Svenska kyrkans biståndsorganisation samlade in 22,4 miljoner kronor till arbetet i Ukraina 2022, och 21 miljoner under 2023.

– Det är ett väldigt stort stöd, och det största vi gett pengamässigt de här åren, säger Coleen Heemskerk, humanitär chef för Act Svenska kyrkan, till Dagen.

Coleen Heemskerk, humanitär chef för Act Svenska kyrkan, vid ett besök i Ukraina.

I början av kriget handlade Act Svenska kyrkans stöd framförallt om att hjälpa flyktingar i Ukrainas och i dess grannländer, som Ungern och Polen. Den hjälpen ges till viss del fortfarande i Polen. I dag stöttar man projekt i Ukraina genom Lutherska världsförbundet, och genom en nationell ukrainsk organisation.

– Något som varit särskilt viktigt för oss är att se till så att människor haft generatorer inför vintern, och att ge psykosocialt stöd till kvinnor och barn, bland annat genom att utrusta skyddsrummen på ett bra sätt. Annat våra partnerorganisationer gör är att reparera byggnader och hjälpa till med utbildning, så att människor som tvingats fly kan få en ny försörjning, säger Coleen Heemskerk.

Fortsatt behov av livsmedel

Pingstförsamlingarna fortsätter att köpa upp livsmedel, kläder och andra förnödenheter som distribueras till Ukraina, fördelas i matpaket och körs ut till människor i krigszoner.

– Fältugnar och större elverk har också levererats, endera på släpvagnar eller som nu senast på militärlastbilar, berättar Svenåke Dahlqvist i pingstförsamlingarnas arbetsutskott.

Johanna Liljegren, PMU.

PMU gav i krigets början mycket stöd till grannländernas mottagandet av ukrainska flyktingarna. Sedan en tid har man skiftat sitt fokus till basalt stöd och traumabearbetning i Ukraina, tillsammans med den församlingsbaserade organisationen Kindness.

– Vi ser att de som var utsatta före kriget, som ensamstående med barn, eller personer med funktionsnedsättningar, är extra utsatta i en krigssituation. De grupperna jobbar Kindness också med, säger PMU:s humanitära handläggare Johanna Liljegren.

Ryggsäckar med gosedjur och godis

De två Caritas-nätverken i Ukraina har sedan krigsutbrottet samarbetat tätt med landets omkring 3 000 katolska församlingar. I många fall har de förvandlats till lokala hjälpscentraler, och snabbt kunnat anpassat sig till de lokala behoven.

– Caritas ger ett omfattande praktiskt och psykosocialt stöd, särskilt till barn. Något man gjort på senare tid är att ge alla barn i ett område ryggsäckar med mjukisdjur och lite godis som väntar på dem i skyddsrummen, som ofta är källare, säger George Joseph.

– Det har varit ett sätt att motverka den värsta rädslan kring flyglarmen.

George Joseph, generalsekreterare på Caritas Sverige.

Även Livets ord försöker att möta behovet av själavård och traumabearbetning, och har bland annat startat fyra bibelskolor för att träna framtidens församlingsledare. Samtidigt fortsätter man att köpa in och distribuera livsmedel och har startat bagerier i flera Livets ord-församlingar, med stöd av Sebastian Staksets organisation Heart of evangelism.

– Våra ukrainska vänner har påpekat att det kommer in mindre mat utifrån nu. De stora organisationerna var väldigt flitiga i början. Där kommer det inte in lika mycket längre, bara det mest basala, som ris, förklarar Christian Åkerhielm.

Också ADRA har kvar sin matutdelning, och är en av de största samarbetsparterna till World Food Program i Ukraina. Dessutom har ADRA fört in flera långtradare med sjukvårdsmateriel, generatorer till sjukhus och vårdcentraler samt spisar inför vintern.

Hans Klahr, kommunikatör och humanitär handläggare på ADRA Sverige, påpekar att arbetet med att ta hand om internflyktingar och andra traumatiserade invånare i Ukraina till stor del faller på civilsamhället.

– Hela samhällsapparaten går till att kriga. Och så får civilsamhället försöka stötta flyktingarna och andra drabbade, säger han till Dagen.

Kristna läkare och medicinstudenter

En svensk organisation som hjälpte till att snabbt få ut nödvändiga läkemedel till fronten i Ukraina är Kristna läkare och medicinstudenter, KLM. Detta tack vare kontakter med den kristna läkarföreningen i Ukraina och ett snabbt i hopsytt samarbete med den internetbaserade apotekskedjan Apotea och Heart of evangelism.

– Den ukrainska läkarföreningen förklarade vilka läkemedel som behövdes, Apotea skaffade in dem och KLM förde in dem i landet, i samarbete med Heart of evangelism, säger Lars Ljungström, infektionsläkare och KLM:s internationelle sekreterare.

Lars Ljungström, infektionsläkare och styrelseledamot i Kristna läkare och medicinare i Sverige.

Sedan förra sommaren får den ukrainska läkarföreningen in utrustning och läkemedel genom ett globalt nätverk av stora aktörer. Numera koncentrerar sig KLM därför på att skaffa fram ryggsäckar med avancerad medicinsk utrustning för akut omhändertagande av svårt skadade vid fronten.

KLM ger dessutom visst stöd till den ukrainska läkarorganisationens tre mottagnings- och omlastningscentraler i Lviv i västra Ukraina, vilka i huvudsak finansieras av Heart of Evangelism och Livets ord, och bidrar till vidareutbildning av ukrainska läkare.

Act Svenska kyrkan stödjer hundratals småskaliga projekt runtom i Ukraina, som syftar till att organisera självhjälp för den drabbade befolkningen. Genom anslag till lokala grupper stödjer Act Svenska kyrkan lokalsamhällets egen förmåga att hantera krisen. Människor utbildas i att organisera sig och koordinera sina insatser med varandra och med andra samhällsinitiativ.

– Vi får in pengar löpande från olika håll. Visst har det skett en viss avmattning, men vi försöker hela tiden poängtera att det här måste vara ett långsiktigt arbete, säger Lars Ljungström, som själv åker till Ukraina i april för att utbilda läkare i antibiotikaresistens på sjukhus i Lviv och Kiev.

Vill söka Sida-medel utifrån ny Ukraina-strategi

SMR står nu i startgroparna för att, när det blir möjligt, tillsammans med sina medlemsorganisationer söka Sida-medel genom regeringens nya strategi för Sveriges uppbyggnads- och reformsamarbete med Ukraina. Strategin sträcker sig över åren 2023–2027 och omfattar 6 miljarder kronor.

– På frågan om hur våra medlemmar skulle vilja arbeta om de kunde få medel genom Ukraina-strategin märktes tre spår: traumabearbetning, särskilt bland barn och unga och återvändande flyktingar; återintegrering av återvändande flyktingar; liksom antikorruption och entreprenörskap, säger Anna-Lena Hansson.

Fler artiklar för dig