Nyheter

Ekonomin går inte ihop: Kyrkan kan inte driva hemtjänst längre

Ny privat ägare ska fortsätta arbetet i Huskvarna på kristen grund

Kungsportskyrkan i Huskvarna ska inte längre driva hemtjänst på kristen grund för 50–100 äldre i kommunen. Efter åtta år har EFK-församlingen avyttrat hemtjänstbolaget till en privat ägare. Orsak: ekonomin har inte gått ihop.

Kungsporten Hemtjänst AB har arbetat med äldre sedan 2015 och har cirka 25 anställda. Som mest har församlingens bolag haft ett 100-tal brukare för omvårdnad i hemmet i Huskvarna. Men när kyrkan nu slutar med arbetet har antalet brukare sista året sjunkit till cirka hälften, ett 50-tal äldre personer.

Beslutet att avveckla hemtjänsten i Kungsportskyrkans regi togs på församlingens årsmöte nyligen, efter att man, enligt pastorn och föreståndaren David Axelsson, har jobbat en längre tid med att försöka hitta en lösning för att verksamheten ska kunna drivas vidare på ett bra sätt.

David Axelsson, pastor.

”Pytsat in mycket pengar”

Bakgrunden är att man inte har fått ekonomi i verksamheten.

– Vi har fått pytsa in ganska mycket pengar under ganska lång tid, och tycker att det är oansvarigt att driva vidare under de förutsättningarna, säger David Axelsson.

Han framhåller samtidigt att de i församlingen är ”otroligt stolta och glada” över det de har fått åstadkomma då de under några år betjänat de äldre på det här sättet.

Tajta marginaler

Han menar att bolaget inte har kommit upp i tillräckligt stora volymer som en liten aktör och att ersättningsnivåerna från kommunen har gett för små marginaler.

– Det här har varit väldigt utmanande både för oss och för andra privata aktörer, liksom för kommunens egna hemtjänst. De tajta marginalerna har inte räckt till för att kunna göra ett tillräckligt bra jobb, säger David Axelsson.

– Vi har haft nöjda brukare, och duktiga personal. Men de behöver också ha schysta arbetstider. Vi kan inte fortsätta driva verksamhet där personalen får ta stryk. Det måste vara hållbart över tid.

Jönköpings kommun har varit förstående i flera samtal med församlingens bolag, men besluten har inte varit till hemtjänstens fördel, uppger han vidare.

Privata företagare tar över

Det är ett företagarpar från Norrköping som är kristna assyrier som nu tar över hemtjänstbolaget, inklusive den nuvarande personalen, och ska driva vidare under namnet Omfamn Hemtjänst Jönköping AB. Övertagandet har skett nu i veckan.

– I alla samtal med de nya aktörerna har det stämt i vision och tanke. Vi har hittat en köpare som gör att bolaget kan leva vidare i kristen regi.

Kungsportskyrkan, som är en del av Evangeliska frikyrkan, bedriver flera olika bolag och jobbar med både kaféverksamhet, kontorshotell och friskvård. Man har också ett trygghetsboende för 70-plussare, som omfattar 29 bostadsrätter och 14 hyresrätter, och där kommunen finansierar en trygghetsvärd som anordnar olika aktiviteter för de boende.

– Vår vision att betjäna de äldre finns kvar. Kanske öppnar den förändring vi nu gör nya vägar. Vi har en stor längtan att få göra nytta för äldre människor, säger David Axelsson.

Människor i en kyrka lovsjunger Gud.

---

Fakta: Kungsportskyrkan i Huskvarna

  • Är en församling inom Evangeliska frikyrkan (EFK).
  • Har cirka 865 medlemmar.
  • Förutom vanliga gudstjänster, ungdomsverksamhet med mera bedriver församlingen också gym, kafé, second hand, kontorsuthyrning och trygghetsboende för äldre.

---

Fler artiklar för dig