Nyheter

Het debatt om konvertiter lurar asylsystemet i Storbritannien

”Det finns inga belägg för att den här mannen har levt som kristen”, säger en präst som menar att asylsökande försöker lura till sig asyl med hjälp av kyrkan

En 35-årig man har skapat stor uppståndelse i Storbritannien efter att han attackerat en kvinna och hennes två barn med en kemisk substans. Mannen har fått asyl i Storbritannien som konvertit, något som dragit i gång en hätsk debatt och anklagelser om att asylsökande utnyttjar kyrkan för att få stanna.

Det var i stadsdelen Clapham i södra London som en 35-årig man, som identifierats som Abdul Ezedi, attackerade en kvinna och hennes två minderåriga barn med någon form av kemiskt frätande vätska. Skadorna ska vara omfattande, men inte dödliga, och efter attacken har jakten på förövaren pågått i flera dagar.

Polisen har inte lyckats få tag på mannen, trots att de gått ut med namn och bild till allmänheten. Av bilden som spridits att döma så har mannen själv skadats i ansiktet då han genomförde sitt attentat. Han ska också haft någon form av relation till kvinnan, som efter dådet befinner sig på sjukhuset.

Dramat har skakat om Storbritannien, och i dess kölvatten har en debatt om asylsökande konvertiter blossat upp. Abdul Ezadi, ursprungligen från Afghanistan, fick nämligen uppehållstillstånd i landet som konvertit. Det här slås upp stort i flera medier, där det påpekas att han fått avslag två gånger innan han valde att konvertera och på så sätt ändra utgången i sitt asylärende.

Kyrkan är naiv

Kritik riktas nu mot Engelska kyrkan med påståenden om att de låter sig manipuleras av asylsökande som enbart låtsas bli kristna för att på så sätt kunna få uppehållstillstånd. En av dem som påstår detta är den tidigare anglikanske prästen Gavin Ashenden, tidigare kaplan till drottning Elizabeth II, men numera katolik.

– Fejkade konverteringar är en hel industri, säger han till GB News.

Sedan anklagar han Engelska kyrkan för att alltför lättvindigt gå i god för asylsökande som säger sig ha blivit kristna, där han menar att kyrkan agerar naivt och utnyttjas systematiskt.

Han är också kritisk till hur Abdul Ezadi som begick ett synnerligen grovt brott fick sitt uppehållstillstånd.

– Det finns inga belägg för att den här mannen levt som kristen, säger Gavin Ahsenden.

Döpta konvertiter

Debatten om asylsökande konvertiter har lyfts upp av flera politiker efter den uppmärksammade syraattacken i London. Det handlar inte bara om den här incidenten, utan även att omkring 40 asylsökande på den omtalade flyktingpråmen ”Bibby Stockholm” nyligen ska ha låtit döpa sig och blivit kristna. För många är deras dop en glädjande nyhet, men i den allmänna debatten används det här snarare som ännu ett exempel på hur asylsökande försöker manipulera systemet genom att låtsaskonvertera till kristendom.

”Fantastiska nyheter för kyrkan, men inte fantastiska nyheter för skattebetalarna”, skriver exempelvis Torie-parlamentarikern Lee Anderson syrligt på plattformen X.

Han lyfter också in den pågående debatten om att Storbritannien borde skicka alla sina asylsökande till Rwanda och menar ironiskt att de här personernas konvertering till kristen tro är en bra förberedelse inför detta, då de flesta rwandier är kristna, rapporterar Daily Mail.

Fenomenet med fejkade konverteringar har till och med förärats ett smeknamn, ”pray to stay” (be för att få stanna). Debatten är långtifrån ny, utan liknande tongångar gick att höra efter att en självmordsbombare med islamistiska motiv år 2021 genomförde ett attentat utanför ett kvinnosjukhus i Liverpool. Även i det fallet rörde det sig om en man som fått stanna i Storbritannien efter att ha konverterat till kristendomen.

---

Fakta: Religion som asylskäl

  • Ett skäl för att få asyl är om du kan bevisa att du skulle möta förföljelse för din religiösa övertygelses skull.
  • Eftersom det i flera länder är förbjudet att lämna islam så är det i flera länder ett asylskäl om du konverterar, exempelvis till kristen tro.
  • När det händer i exempelvis Sverige görs en bedömning om konverteringen anses genuin, vilket också är en fråga som engagerat många församlingar.

---

Fler artiklar för dig