Ett iranskt par, kopplade till Irans militära underrättelsetjänst, ska ha planerat mord på judar i Sverige. En av de de tre tilltänkta måltavlorna var Aron Verständig, Judiska centralrådets ordförande, rapporterar SR Ekot.
Mannen och kvinnan greps i april 2021 i Stockholmsområdet, misstänkta för stämpling till terroristbrott. Några fler detaljer blev aldrig kända då, men enligt Ekot är paret hemliga agenter och misstänks ha fått i uppdrag av Iran att planera mordattentat på judar i Sverige. De ska bland annat ha kartlagt minst tre olika judar och samlat på sig adressuppgifter och bilder. En av måltavlorna var Judiska centralrådets ordförande, Aron Verständig, rapporterar Ekot.
– Det är liksom en mordplan, en annan stat håller på att ge sig på en svensk medborgare, så det gör mig också förbannad, säger han till Ekot.
Aron Verständig säger samtidigt att det känns tryggt att paret på ett tidigt stadium stoppades från att genomföra sina planer.
”Viktigt att fortsätta”
I stort sett har han fortsatt att leva sitt liv som vanligt, rapporterar P4 Stockholm.
– Den dag jag slutar med de förtroendeuppdrag som jag har att företräda Sveriges judar, så är det inte på grund av att någon hotar mig, utan då är det på grund av att jag själv väljer att sluta med det. För mig har det varit väldigt viktigt att fortsätta, säger Aron Verständig till P4 Stockholm.
Åklagare Hans Ihrman vill inte kommentera just uppgifterna om de tilltänkta måltavlorna. Men han säger att misstankarna om att paret planerade mord i Sverige stärktes under utredningen.
– Det fanns en kartläggning. Det fanns kontakter med Iran. Sedan exakt hur det skulle genomföras mot måltavlorna, det var där vi inte lyckades få den här nödvändiga bevisningen som hade varit en förutsättning för att kunna väcka åtal, säger han till Ekot.
Fick asyl trots varningar
Paret nekade till brott. 2022 utvisades paret till Iran och sågs då som ett allvarligt säkerhetshot mot Sverige, rapporterar Ekot. Ekot uppger också att paret fick asyl som afghaner i Sverige 2017, trots att Migrationsverket varnades om att mannen var iranier och jobbade för det iranska revolutionsgardet.
– Det viktigaste är ju att det blir rätt på slutet, säger Jesper Tengroth, Migrationsverkets presschef, till Ekot.
Han säger också:
– Utan att gå in på ett enskilt ärende, som jag sa förut, så kan man ju alltid med facit i hand titta tillbaka och säga att här borde vi rimligen ha gjort på ett annat sätt tidigare. Men vi kan omöjligt ändra historien.
[ Politiker om Höganäs kommuns beslut: "Hårresande skäl att ställa in Förintelsens minnesdag" ]