Nyheter

Gabriel och Per-Olof Eurell planerar ny Jesus älskar hbtq-konferens

Gabriel och Per-Olof Eurell var nominerade på QX-galan men fick inget pris

Nej, det blev inget pris för far och son Eurell på QX-galan i måndags kväll. Men Per-Olof Eurell är glad för upplevelsen av flärd och allvar, och för minglet med både partipolitiker, ambassadörer och artister.
– Det var väldigt underhållande och mycket humor. Men samtidigt stort fokus på mänskliga rättigheter och likabehandling, säger han till Dagen.

Gabriel och hans far Per-Olof Eurell har båda en bakgrund i församlingen Livets ord. Gabriel kom ut som homosexuell för några år sedan, och i maj i fjol arrangerade han tillsammans med sin far konferensen Jesus älskar hbtq. De två hade nominerats av tidningen QX i kategorin Årets keep up the good work, vilket Dagen berättade om i januari. Anledningen var just deras engagemang för att inkludera hbtq-personer i frikyrkan.

De nominerade som bjudits in till galan visste inte vem som skulle vinna priset i deras kategori. Och den som knep utmärkelsen Årets keep up the good work visade sig bli Signe Krantz, ordförande för Transammans, ett förbund för transpersoner och deras närstående.

– Jag måste ändå ge QX cred för att de nominerade och uppmärksammade oss i den här kontexten, säger Per-Olof Eurell dagen efter galan.

– Det var en väldigt positiv upplevelse att vara på plats och se hur både artister och tidigare ministrar slöt upp. Till exempel delade vi bord med USA:s ambassadör och hans make. Sedan var det fint att man hedrade olika människor som gått före, som Barbro Westerholm, som dog 2023, och som var med om att ta bort sjukdomsstämpeln för homosexualitet.

Bok om homosexualitet och Bibeln

Per-Olof Eurell har på senare år själv blivit en som försöker att gå före och skapa en större förståelse för hbtq-personer inom den karismatiska frikyrkan. Till exempel har han skrivit boken Verkligheten korrigerar: en bok om homosexualitet i ljuset av Bibeln, historien och mötet med människor. Nu hoppas han att konferensen Jesus älskar hbtq ska få en uppföljning i höst.

– Många som var på konferensen har efterfrågat en fortsättning och det finns också en del talare som vi vill bjuda in. Så vi samtalar om det just nu och siktar preliminärt på början av oktober, säger han.

Per-Olof Eurell var under många år flitigt inbjuden som predikant och föreläsare i olika karismatiska och evangeliska församlingar. De dörrarna stängdes när han började engagera sig offentligt för de bibeltroende kristna som också är hbtq. I gengäld har andra dörrar öppnats, säger han. Både bland företagare som är nyfikna på Jesus, och inom Svenska kyrkan, som bjudit in honom och Gabriel till samtal i sina kyrkor.

– Sedan har vi bildat en grupp med föräldrar som kommer från frikyrkan och har barn som tillhör olika sexuella minoriteter. Där kan vi stötta varandra och prata öppet om våra upplevelser. För det finns inte så många att dela detta med.

Flera andra kristna fanns med på listan över nominerade till priser på QX-galan. Den ende som vann pris var författaren Jonas Gardell. Det gjorde han i kategorin Årets bok, för Fjollornas fest, om den svenska hbtq-rörelsens historia. Riksdagens talman Andreas Norlén (M) hade nominerats i kategorin Årets darling medan sångaren Andreas Wijk nominerades i kategorin Årets scen för sin insats i musikalen Moulin Rouge.

Fler artiklar för dig