Nyheter

Kungen omsluts av bön över hela världen efter cancerbeskedet

Förböner strömmar in från hela världen efter att det blivit offentligt att Storbritanniens kung Charles III har cancer

Storbritanniens kung Charles III har diagnostiserats med cancer och ska påbörja behandling. Många sluter också upp i bön för kungen, där Engelska kyrkan tagit fram en egen förbön.

”Fader full av nåd, ge till Charles, vår kung, tröst och tillit till dig, och bevara honom i evig fred och säkerhet, via Jesus Kristus vår Herre.”

Så lyder den bön som Engelska kyrkan tagit fram efter att det blev känt att Storbritanniens kung Charles III diagnostiserats med cancer. Sjukdomen upptäcktes i samband med en undersökning av prostatan, och det brittiska hovet har själva gått ut med nyheten om att det rör sig om någon form av cancer. Under den pågående behandlingen kommer kung Charles III hålla en låg profil.

Böner från olika håll

Flera kyrkoledare i England har på olika sätt stämt in i förböner för den cancersjuke kungen, med ärkebiskop Justin Welby i spetsen, där han berättar hur han ber för att Gud ska omsluta hela kungafamiljen. Kungen deltog också på en mässa i söndags i Sandringham där han lyftes fram i förbönerna personligen.

Men förbönerna kommer inte bara från Engelska kyrkan, den anglikanska kyrkan med historiska band till kungahuset, utan en bred palett av religiösa ledare har uttalat sig och önskar kungen Guds välsignelse.

– Från hela den katolska gemenskapen i England och Wales, hälsar jag ers majestät med våra varmaste tankar och en försäkran om att vi kommer vara med och be för hans fulla tillfrisknande, Gud välsigne kungen, säger den katolske kardinalen Vincent Nichols, rapporterar BBC.

Internationell nyhet

Även judiska och muslimska ledare sänder också sina tankar och böner till den 75-årige monarken. Nyheten om kungens cancerbesked är inte bara en brittisk angelägenhet, utan runtom i världen önskar människor Charles III all lycka, och många lägger också till att de ber en extra bön till honom just nu. Exempelvis har både Joe Biden och Donald Trump, politiska rivaler i USA, kommit med ett enat budskap i det här fallet, att de ber för kungen och önskar honom lycka till i behandlingen.

---

Fakta: kung Charles III av Storbritannien

  • I maj 2023 kröntes Charles III till kung av Storbritannien, han är numera 75 år gammal.
  • Han efterträdde den smått legendariska drottningen Elisabeth II, som satt vid tronen i 70 år.
  • Nu har nyheten kommit att Charles III drabbats av cancer.

---

Fler artiklar för dig