Nyheter

Moderaterna fördömer M-kommunens beslut: ”Förkastligt”

Partisekreteraren Karin Enström uppger för Dagen att partiet framfört sin till kritik till de lokala M-topparna

Höganäs kommuns beslut att ställa in Förintelsens minnesdag i år får fortsatt hård kritik. Nu har Moderaterna på riksnivå haft kontakt med den lokala M-toppen Peter Schölander och ”tydliggjort hur Moderaterna ser på detta”.

Som Dagen har rapporterat valde förvaltningen i Höganäs kommun att i år bryta med kommunens tradition att uppmärksamma Förintelsens minnesdag den 27 januari. Kultur- och fritidschefen har sagt till Dagen att beslutet berodde på att ”det kan uppfattas som att vi som kommun tar ställning eller väljer sida” i det pågående kriget i Mellanöstern.

Kommunens ledande moderater, kommunfullmäktiges ordförande Péter Kovács och kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander, har ställt sig bakom förvaltningens beslut.

– Det kan finnas en risk att man förknippar en sådan här minnesdag med favorisering av någon i den rådande konflikten mellan Israel och Palestina, har Péter Kovács sagt till Dagen.

Beslutet att ställa in minnesdagen har väckt stark kritik, både lokalt och på riksnivå. Lokala L-politiker menar att kommunens agerande är ”hårresande”, och den moderata kulturministern, Parisa Liljestrand, har i en kommentar till Dagen uppgett att hon inte delar kommunens bedömning: ”Det upptrappade läget för den svenska judiska minoriteten, med ökade uttryck för antisemitism på svenska gator och torg, gör det om möjligt än viktigare att hedra både de som drabbades och deras efterlevande.”

Partisekreterare: ”Minneshögtid innebär inte att man tar ställning”

Nu kan Dagen berätta att Moderaternas riksorganisation ska ha haft kontakt med kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M) och framfört partiets kritik mot att han och kommunfullmäktiges ordförande Péter Kovács (M) ställt sig bakom kommunförvaltningens agerande.

”Med tanke på den växande antisemitismen vi ser i Sverige nu är det viktigare än någonsin att på olika sätt fortsätta uppmärksamma det kollektiva minnet av Förintelsen. Vi har även varit i kontakt med Moderaterna i kommunen och tydliggjort hur Moderaterna ser på detta”, skriver Moderaternas partisekreterare Karin Enström i en kommentar till Dagen.

På plattformen X kallar Moderaternas presschef Amos Friedman Höganäs kommuns beslut ”förkastligt”.

Gunnar Hökmark: ”Skamligt”

Också från den tidigare tunga M-politikern Gunnar Hökmark kommer hård kritik mot Höganäs kommuns agerande och Péter Kovács uttalande. I ett inlägg på X kommenterar Hökmark saken med orden: ”Skamligt och enfaldigt.”

”Svårt att ta högtidsord i sin mun”

Även på Svenska Dagbladets ledarsida får Höganäs kommun och de lokala M-topparna hård kritik. Tidningens politiske chefredaktör Tove Lifvendahl, med en bakgrund som MUF-ordförande, framhåller på måndagen att det pågående kriget i Mellanöstern står mellan Israel och Hamas. ”Om kommunfullmäktiges ordförande inte har begripit det, och därtill inte klarar av att fortsatt ta ställning mot nazismens systematiska mördande i syfte att utplåna ett folk, har Moderaterna ett problem”, skriver hon.

Lifvendahl menar också att ”Moderaterna i Höganäs framöver får svårt att med någon som helst trovärdighet ta några stora högtidsord om demokrati och människovärde i sin mun”.

Tove Lifvendahl anländer till utdelningen av Micael Bindefelds Stiftelses stipendium till minne av Förintelsen på Kungl. Dramatiska Teatern.

---

Fakta: Höganäs kommun och Förintelsens minnesdag

  • Minnesdagen för Förintelsens offer infaller varje år den 27 januari – det datum då koncentrationslägret Auschwitz befriades år 1945.
  • Höganäs kommuns förvaltning valde i år att bryta med kommunens mångåriga tradition att uppmärksamma Förintelsens minnesdag eftersom ”konflikten som pågår gör att det kan uppfattas som att vi som kommun tar ställning eller väljer sida”.

---

Fler artiklar för dig