Nyheter

Biskopen predikade på Jokkmoks marknad

För 419:e gången hölls i helgen Jokkmokks marknad. I inledningsgudstjänsten predikade Åsa Nyström, biskop i Luleå stift.

Jokkmokks församling hade en rad aktiviteter under Jokkmokks marknad, allt från kafé och jojkkonserter till utställningar. Och så predikade biskop Åsa Nyström under marknadens invigningsgudstjänst i torsdags. Det var andra gången Åsa Nyström besökte Jokkmokks marknad. Vid gudstjänsten medverkade också Anders Stenman, kyrkoherde i Jokkmokks församling, Maria Engman, kantor, samt elever från Sameskolan.

Hur kommer det sig att biskopen predikade i inledningsgudstjänsten på Jokkmokks marknad?

– Det hör till att biskopen predikar där, inte varje år men när det är möjligt, berättar Åsa Nyström.

Vad predikade biskopen om under gudstjänsten?

– Min predikan handlade om vilka värden vi verkligen vill värna. Jokkmokks marknad är en så värdefull mötesplats för alla vi som vill att den samiska kulturen ska leva. I den finns ett starkt drag av samhörighet, vi är en väv av relationer – med varandra och hela skapelsen. Med för mycket fokus på “jag, mig och mitt” tappar vi den insikten. Jesus bryter föreställningen om “vi och dem”, han gjorde det då och han gör det nu. Det arbetet får vi med Guds hjälp fortsätta med.

Besökte biskopen också själva marknaden? Var där i så fall något särskilt som ådrog sig biskopens intresse - gjordes några inköp?

– Det är mer samtalen som blir under marknaden, spontana i vimlet och i olika seminarier, än inköp som är fokus för mig. Jag tittade på teaterföreställningen “Herrarna satte oss hit” som handlar om tvångsförflyttningarna av samer från norr till sydligare marker.

Åsa Nyström började sin prästgärning i EFS 1982 och mottogs i Luleå stift som präst i Svenska kyrkan 1991. Hon vigdes till biskop den 3 juni 2018.

---

Fakta: Jokkmokks marknad

Jokkmokks marknad har en lång historia och betraktas som en obruten tradition sedan mer än 400 år tillbaka. Fasta marknadsplatser i närheten av samernas vintervisten instiftades av den svenska kungamakten i början av 1600-talet i samtliga lappmarker på båda sidor Bottenviken. Syftet var att stärka statens grepp om befolkningen i norr och driva in skatt, hålla laga ting och sprida Guds ord. En marknad i lappmarken under den kallaste tiden på året hade många fördelar. Samerna var samlade i sina vintervisten i skogsområden med vinterbete för renarna, och de frusna vattendragen blev utmärkta farleder för handelsmän, statstjänare och kyrkans män.

Källa: Jokkmokksmarknad.se

---

Fler artiklar för dig