Nyheter

Tyska kyrkoledare markerar hårt mot högerextrema AfD

“Varken rasism eller antisemitism är förenligt med den kristna människosynen”

Det pågår massiva protester i Tyskland mot det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD). Även många kyrkoledare har på senare tid stämt in i kritiken. ”Du kan inte som kristen rösta på dem”.

Uppskattningsvis 150 000 tyskar samlades i lördags utanför parlamentet i Berlin för att visa sin avsky mot partiet Alternativ för Tyskland (AfD). Det är ett parti som på senare tid lockat alltfler väljare, men det är också ett högerextremistiskt parti.

Med tanke på Tysklands nazistiska historia är partiet högst kontroversiellt och det som kickat i gång massprotesterna är då det kom fram hur partiet planerade massdeportationer från Tyskland.

Kritiska kyrkor

Protesterna mot AfD har pågått i några veckor runt om i Tyskland och bland dem som höjer sin röst återfinns landets två stora kyrkosamfund, den evangelisk-lutherska kyrkan (EKD) och Katolska kyrkan.

– Att trampa på människovärdet på det sätt som AfD gör innebär att du som kristen inte kan rösta på dem. Det här är inte ett partipolitiskt uttalande, utan ett teologiskt, kommenterar exempelvis Ernst-Wilhelm Gohl, som leder den evangelisk-lutherska kyrkan i delstaten Würtemberg.

Att kyrkan inte skäms för ett sådant uttalande är tydligt, då EKD själva sprider citatet vidare på sin egen hemsida.

Tackar demonstranterna

– Engagerade medborgare och ett målmedvetet civilsamhälle är de bästa bålverken mot fanatism. De är de viktigaste pelarna i en robust demokrati, uttrycker sig kyrkomötets ordförande Anna-Nicole Heinrich.

Hon tackar även alla människor som vällt ut på gator och torg runt om i Tyskland för att ta avstånd från det högerextrema partiet.

Liknande kommentarer kommer från företrädare för Katolska kyrkan.

– Varken rasism eller antisemitism är förenligt med den kristna människosynen, kommenterade exempelvis Ulrich Neymeyr, biskop i Erfurt, då de katolska biskoparna i Östtyskland gemensamt varnat för AfD:s politiska frammarsch.

Listan över tyska kyrkoledare som på ett så här tydligt sätt tar avstånd från AfD kan göras betydligt längre.

Inget samarbete

Vilken effekt dessa stora protester får återstår att se. AfD:s politiska framgångar har överraskat många i Tyskland och i vissa delstater har de i opinionsmätningar blivit det största partiet. Men de är fortfarande ett pariaparti som inga andra vill samarbeta med.

Från en svensk horisont görs ibland vissa paralleller med Sverigedemokraterna, och hur de lyckades växa sig stora trots massiva protester. En annan jämförelse är med Alternativ för Sverige, ett parti som bildats av besvikna SD-avhoppare och som dessutom kopierat det tyska namnet AfD och översatt det till svenska.

---

Fakta: Alternativ för Tyskland

  • Alternativ för Tyskland är ett högernationalistiskt parti som vuxit fram i Tyskland på senare år.
  • De förkortas ofta AfD utifrån sitt tyska namn, Alternative für Deutschland.
  • Stora protester mot partiet runt om i Tyskland pågår just nu.

---

Fler artiklar för dig