Nyheter

Två män arresteras efter spottattack mot munk i Jerusalem

“Det som gör mig galen är de som lärt dem att judendom innebär att se ned på kristna eller andra religiösa grupper”

En katolsk munk som var på vandring i Jerusalem blev plötsligt konfronterad av två judiska män, som ropade spydigheter och spottade mot honom. De har nu arresterats, misstänkta för hatbrott.

Under senare år har en rad liknande incidenter inträffat i gamla stan i Jerusalem. Den här gången var det munken Nikodemus Schnabel, abbot i ett benedektinkloster i norra Israel, som hamnade i spottgluggen då två judiska män utan anledning började trakassera honom.

Händelsen har fångats på film, och männen som spontant började spotta mot den kristne munken kunde omhändertas av polisen. Nu är de misstänkta för hatbrott, rapporterar Haaretz.

“Måste sluta”

Händelsen har fått flera att reagera. En av dem är den tyske ambassadören i Israel, Steffen Seibert, som på plattformen X skriver att det här är ett avskyvärt beteende.

“Men det som gör mig galen är de som lärt dem att judendom innebär att se ned på kristna eller andra religiösa grupper. Det här måste sluta”.

Liknande fall

Dagen har tidigare rapporterat om liknande spottattacker som skett mot kristna i Jerusalem, exempelvis förra året strax innan kriget mot Hamas bröt ut. Då var det en grupp kristna pilgrimer som trakasserades, vilket också ledde till att polisen grep in. Det visade sig då att det är en mindre grupp av ultraortodoxa judar som anser sig ha rätt att bete sig på det här viset.

Men från myndigheternas sida menar man att beteendet är oacceptabelt och premiärminister Benjamin Netanyahu har också markerat att man inte kan ge sig på kristna pilgrimer genom att förnedra dem på det här sättet. De judar som försvarar beteendet menar att det bygger på en gammal tradition.

En av dem som försökt tona ned beteendet är exempelvis den kontroversielle ministern för offentlig säkerhet, Itamar Ben-Gvir, som sagt att det kanske är olämpligt, men absolut inte brottsligt, att spotta mot kristna.

Fler artiklar för dig