Nyheter

Lät kyrkan betala verktyg – får två månaders fängelse för bedrägeri

Köpte prylar på butikskedjan Jula för 80 000 kronor – skickade fakturorna till Svenska kyrkan

Präst blev vittne till ett av bedrägerierna. Nu har den unge mannen som köpte prylar och skickade räkningen till Svenska kyrkan dömts till två månaders fängelse.

En präst i Svenska kyrkan började ana oråd när han stod i kön till Jula. En man framför honom uppgav nämligen ett bekant organisationsnummer till kassören när han skulle betala.

– Alla församlingar i Svenska kyrkan har liknande organisationsnummer. När jag hörde numret började jag därför lyssna noggrannare. Jag lade också märke till att kunden enbart skulle köpa verktyg av dyraste märket Makita, har prästen berättat tidigare för Dagen.

Efter att kassören också också anade oråd med passbilden som visades upp blev prästen misstänksam och kontaktade den församling som blivit fakturerad. Och visst var det så att köpet inte skett på deras initiativ, utan det här var någon som bluffade till sig saker för kyrkans pengar.

Får fängelse

Efter att det här bedrägeriet uppmärksammats har tre män åtalats för att ha köpt saker på Jula i olika församlingars namn. Sammanlagt rör dig sig om prylar för ungefär 80 000 kronor. Nu har domen kommit från Södertörns tingsrätt.

Två av de misstänkta frias helt. Men den tredje åtalade, en ung man i 20-årsåldern, fälls för tio fall av bedrägeri. De flesta “inköpen” han gjort har skett i Stockholmsområdet men även i en Jula-butik i Västerås. Fakturan har sedan skickats till olika församlingar i Svenska kyrkan runtom i landet.

Straffet sätts till två månaders fängelse, samt skadestånd till samtliga butiker som han lurat.

Skyllde på ”Tommy”

Till sitt försvar har den 20-årige mannen hävdat att han köpte varorna på uppdrag av en man som hette Tommy, vars efternamn han inte kom ihåg och vars bostadsadress han glömt bort. Han påstod sig ha agerat i god tro, eftersom mannen inte kunde handla själv.

Södertörns tingsrätt gör dock bedömningen att det här låter som en uppenbar efterhandskonstruktion. “Utöver att de lämnats först vid huvudförhandlingen och inte gått att kontrollera så framstår de också som osannolika”, skriver de i domen.

Straffvärdet för brotten borde egentligen ligga på fyra månader i fängelse, men med tanke på att mannen begick brotten som 17-åring väljer tingsrätten att halvera straffet. Han var då ostraffad sedan tidigare, men ska efteråt ha dömts till brott vid nio olika tillfällen, bland annat har han fått ytterligare ett två månader långt fängelsestraff efter flera stölder.

Fler artiklar för dig