Nyheter

Svenskar censurerar sig om invandring och religion

”Det skulle kunna vara så att det därför finns en ovana att prata om de här ämnena”, säger en av rapportförfattarna

Nästan varannan svensk väljer att hålla inne med sin åsikt, enligt en ny studie. Vanligaste ämnet för självcensur är invandring, men även religion är ett ämne som många har svårt att tala öppet och ärligt om.

Vågar du säga vad du tycker i alla sammanhang? Varannan svensk svarar faktiskt nej, och vissa ämnen visar sig vara känsligare än andra. Det framkommer i den färska statliga rapporten ”Talande tystnad?” som tagits fram av ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi).

– Vad är självcensur? frågar sig André Casselbrant, en av rapportens författare, i samband med rapportsläppet.

Svaret han själv ger är att lägga band på sig själv och inte öppet yppa sin egen åsikt. Det kan i vissa fall bero på någon form av respekt eller artighet, men i andra sammanhang hänger det ihop med att man är rädd för konsekvenserna.

– Utmärkande för självcensur är rädsla, att bli utsatt för sanktioner och i värsta fall hot om våld.

ESO-rapporten "Talande tystnad?" presenteras av författarna Sten Widmalm, André Casselbrant och Thomas Persson.

Invandring och religion

I ESO-rapporten listas vilka ämnen som svenskar säger sig ha svårast att tala öppet om. På en solklar förstaplats kommer invandring och integration. Omkring 40 procent av dem som svarar att de håller inne med sina åsikter pekar på att de främst gör det i frågor som rör migration. Rapportförfattarna själva förklarar att det beror på att invandring länge varit en känslig politisk fråga och i viss mån även tabubelagd.

Men förutom invandring så visar det sig också att religion är ett känsligt ämne att prata högt om i Sverige. För på andraplats i undersökningen kommer politisk och religiös extremism och på tredje plats religion. Drygt 15 procent uppger i studien att de inte vågar tala öppet om politisk och religiös extremism, och cirka 15 procent menar att den främsta orsaken till självcensur handlar om religiösa frågeställningar.

Finns det någon förklaring?

– I rapporten fokuserar vi mest på det som har med migration och integration att göra, men antagligen går det att koppla ihop det här med religion, säger André Casselbrant till Dagen.

Han menar att islam för många är ett känsligt ämne, och att religion därför krokar arm med migrationsfrågor i den här undersökningen.

Men är det islam eller religion i största allmänhet som svenskar har svårt att prata öppet om?

– Det här är inget som vi har mätt så jag kan inte svara på det. Men en sak som jag tycker är intressant är att när man bryter ner statistiken på partisympatinivå ser man att det finns ett större självförtroende hos vissa partiers sympatisörer.

Exempelvis går det att se att kristdemokrater tycker att det är enklare att prata om religionsfrågor, medan det hos centerpartistiska sympatisörer visar sig vara svårare.

Dåligt självförtroende

André Casselbrant, som bland annat varit gästkrönikör här i tidningen Dagen, menar att en trolig förklaring till att så många svenskar självcensurerar sig i frågor som rör religion är att man inte har tillräckligt bra kunskaper samt att man är obekväm med ämnet.

– Det skulle kunna vara så att man har ett dåligt självförtroende och att det därför finns en ovana att prata om de här ämnena.

André Casselbrant, författare till ESO-rapporten "Talande tystnad?" som handlar om hur svenskar och självcensur.

Skillnad höger och vänster

ESO-rapporten spänner över fyra olika kategorier: sociala medier, arbetsplatsen, skola/universitet samt nära sociala sammanhang. Mönstret är tydligt, samma tre ämnen dominerar när det gäller självcensur, oavsett sammanhang. Av rapporten att döma verkar svenskar också ha enklare att prata öppet om exempelvis jämställdhet och hbtq-frågor än om religion.

Studien visar också att det finns en tydlig politisk skillnad när det gäller självcensur, människor som står politiskt till höger är mycket försiktigare med att yppa sin åsikt än människor till vänster. Män är också något mer benägna att självcensurera sig än vad kvinnor är.

---

Fakta: ESO-rapporten

  • ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) är en självständig kommitté som ligger under Finansdepartementet.
  • Bland annat tar kommittén fram rapporter om ekonomi och samhälle, vilket ska hjälpa politiker i beslutsfattandet.
  • Nyligen kom rapporten ”Talande tystnad?”, en rapport som handlar om självcensur bland svenskar.

---

Fler artiklar för dig