Nyheter

Muslimsk man enda dödsoffret då IS attackerade kyrka

“Han var mycket älskad av församlingen. Han dödades helt i onödan, vi är så ledsna”

Två män öppnade eld i en katolsk kyrka i Istanbul, Turkiet, i slutet av januari. Islamiska staten har tagit på sig dådet, där det nu framkommer att det enda dödsoffret var en muslimsk man som ofta besökte kyrkans gudstjänster.

Omkring 40 personer befann sig inne i kyrkan då två beväpnade män kom dit och började skjuta. En man som befann sig nära ingången sköts ihjäl, men terroristerna lyckades inte genomföra ett större blodbad, bland annat uppges det att de fick problem med sina vapen.

Mannen som dog har identifierats och trots att terrordådet skedde i en kyrka visar det sig vara en muslimsk man som dödades. Islamiska staten har tagit på sig dådet.

Brukade gå i kyrkan

– Enligt prästen så besökte han kontinuerligt kyrkan och prästen brukade beskriva honom som en godhjärtad man, säger Sukru Genc, borgmästare i distriktet där kyrkan låg, till CNN.

Han berättar att de flesta som var på plats inne i kyrkan befann sig längst fram, bland besökarna återfanns exempelvis Polens generalkonsul tillsammans med sina barn.

– Inget hände dem eftersom de var längst fram i kyrkan, men barnen och alla som var på gudstjänsten blev allvarligt påverkade av händelsen.

Älskad av församlingen

Mannen som sköts ihjäl i kyrkan var 52 år och ska ha haft intellektuell funktionsnedsättning. Flera vittnar om hur han regelbundet besökte kyrkans gudstjänster.

– Han var mycket älskad av församlingen. Han dödades helt i onödan, vi är så ledsna, säger en av hans vänner som brukade följa honom till kyrkan, berättar Catholic News Agency.

En minnesceremoni inne i kyrkan hölls också för att hedra hans minne. Minst 47 personer ska ha anhållits som misstänkta för inblandning i terrordådet, som enhälligt har fördömts och där president Tayyip Erdogan uttryckt sin medkänsla till landets kristna minoritet.

---

Fakta: Kristendom i Turkiet

  • Turkiet ligger i en region som historiskt anses vara kristendomens hjärtland och där kristna under lång tid varit i majoritet.
  • Många av de församlingar som aposteln Paulus grundade och skrev brev till ligger i nuvarande Turkiet.
  • Numera är kristna bara en liten minoritet, på cirka en procent, uppdelad på olika samfund.

---

Fler artiklar för dig