Nyheter

Ledarskribent: Fler politiker borde få frågan om de tror på Gud

“Det märkliga är att frågan i politiken nästan bara ställs till framträdande KD-politiker”

Den nya KD-toppen Alice Teodorescu Måwe studsade till när hon i TV4 fick frågan om hon tror på Gud. Nu reagerar ledarskribenten Martin Tunström och är kritisk till att just kristdemokrater får ett frågebatteri som andra politiker slipper.

– Förlåt?

En förvånad Alice Teodorescu Måwe reagerade instinktivt på frågan om hon tror på Gud, vilken ställdes till henne när hon intervjuades i Nyhetsmorgon i TV4.

Svaret nej kom efter att frågan ställts en andra gång, men också en liten utläggning.

– Det är väldigt intressant att du ställer den frågan, för jag har inte fått den från någon kristdemokrat, utan bara av journalister. Det säger något.

Alice Teodorescu Måwe intervjuades i Nyhetsmorgon på lördagen om sin nya KD-post, och fick frågan om hon tror på Gud.

Förlegad bild

Den här korta ordväxlingen var något som Martin Tunström, politisk chefredaktör på Barometern, studsade till inför. I en ledare i tidningen undrar han varför det är Alice Teodorescu Måwe som måste deklarera var hon står när det gäller religion.

”Det märkliga är att frågan i politiken nästan bara ställs till framträdande KD-politiker. I bakgrunden ligger sannolikt en förlegad bild av Kristdemokraterna som någon slags kristen klubb. Och underförstått av andra partier som ses konstellationer utan ‘troende’ personer”, skriver Martin Tunström.

I själva verket är det inte fel på frågan i sig, resonerar han, problemet är bara att politiker från övriga partier inte får den. I stället verkar det finnas ett paket av frågor designade just för kristdemokrater och utöver ovan nämnda exempel tar Martin Tunström också upp aktiv dödshjälp.

Martin Tunström, Barometern.

Kan ligga lågt

Alice Teodorescu Måwe har nämligen fått den också, vilket spetsats till då hon avviker från partilinjen och är för dödshjälp.

”Det är en helt rimlig fråga att ställa till en hög partiföreträdare, även om EU-parlamentet tack och lov saknar befogenheter över detta politiska område”, skriver Martin Tunström.

Han menar att frågan ligger och pyr i debatten och i flera partier driver många på för att få till en förändring, samtidigt som många andra kan ligga lågt och gömma sin åsikt och gömma sig bakom partiets officiella ståndpunkt.

Men:

”När frågan nästan uteslutande ställs till KD-politiker vittnar det om en underförstådd reducering av partiet till något slags moralpolis. Men det är samtidigt besynnerligt att samma krav på etisk reflektion och välavvägda resonemang som ställs på KD-företrädarna inte ställs på politiker i andra partier, när det gäller just medicinsk etiska frågor som aktiv dödshjälp”, skriver Martin Tunström

Hans slutsats är därför enkel. Se till att politiker från andra partier också får frågor om de tror på Gud eller vad de tycker om dödshjälp.

---

Fakta: Alice Teodorescu Måwe

  • Alice Teodorescu Måwe är en välkänd samhällsdebattör som nyligen klev in i politiken.
  • Hon toppar nu KD:s lista till sommarens EU-val, efter att partiet petat Sara Skyttedal från posten.

---

Fler artiklar för dig