Nyheter

L-politiker i Höganäs: ”Hårresande skäl” att avstå minnesdagen

Men Centerpartiet stödjer kommunförvaltningens beslut: ”Vi riskerar inte våra kommuninvånares liv och lem”

Höganäs kommuns beslut att inte uppmärksamma Förintelsens minnesdag med hänvisning till det pågående kriget i Mellanöstern väcker stor upprördhet bland kommunens oppositionspolitiker. ”Hårresande”, menar Liberalerna.

Frågan har hanterats inom kommunens förvaltning, som alltså i år valde att inte uppmärksamma Förintelsens minnesdag, av oro för att ett arrangemang skulle uppfattas som ett ställningstagande i kriget mellan Israel och Hamas i Gaza. I ett mejl till Dagen skriver kommunens förvaltningschef Anneli Sjöborg att kommunen ”har pausat så länge som läget är som det är”.

Trots att beslutet inte har fattats på politisk nivå har kommunfullmäktiges ordförande Péter Kovács (M) haft insyn i hur förvaltningen har resonerat. Till Dagen säger han att Förintelsen och det pågående kriget i Mellanöstern inte har med varandra att göra.

– Men jag har förståelse för att det skulle kunna finnas folk, särskilt palestinier, som kan uppfatta det så. Det faktumet skapar osäkerhet, säger han.

Péter Kovács, kommunfullmäktiges ordförande i Höganäs kommun.

Liberalerna: ”Hårresande”

Men hos oppositionspartiet Liberalerna väcker både förvaltningens beslut och Moderaternas förståelse för beslutet stor upprördhet.

– Säkerheten är självklart alltid viktig, men jag menar att det absolut hade gått att genomföra minnesstunden på ett säkert sätt om man bara hade valt att lägga resurser på det, säger Louise Stjernquist, gruppledare för L i kommunfullmäktige, till Dagen.

Hon och ytterligare sju liberaler i Höganäs kommun skriver i ett debattinlägg i Helsingborgs Dagblad att kommunförvaltningens beslut ”är inget annat än fullständigt omdömeslöst och oacceptabelt”.

Louise Stjernquist, gruppledare för Liberalerna i Höganäs kommunfullmäktige.

”De skäl som anges är hårresande, att människor skulle kunna missförstå hedrandet av de miljontals judar, romer, polacker, funktionshindrade och oliktänkande som mördades i koncentrationsläger. Är man rädd att folk ska tro att kommunen tar utrikespolitisk ställning i ett pågående krig mellan Israel och Hamas?” skriver de åtta liberalerna.

Särskilt allvarligt ser L-politikerna på att lokala M-företrädare stödjer förvaltningens bedömning: ”I vilka andra frågor kommer man att vika ner sig, bara för att man är orolig för att misstolkas?”

I en replik i HD svarar kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M) att kommunen även tidigare har ”ställt in evenemang för att garantera säkerheten för dess medborgare, exempelvis under pandemin utan att någon blivit upprörd”. M-toppen framhåller samtidigt att antisemitismen aldrig får tillåtas. ”Det finns dock två tankar att hålla i huvudet samtidigt. Den ena rör en av våra viktigaste manifestationer mot antisemitism, den andra rör säkerheten för de som väljer att delta. Det är svårt att säga att det ena är rätt och det andra är fel. Båda är viktiga”, skriver Peter Schölander.

S-toppen ”svagt kritisk”

Även Sverigedemokraternas i Höganäs kritiserar kommunförvaltningens beslut att avstå från att uppmärksamma Förintelsen i år.

– Det är ju nu man behöver uppmärksamma Förintelsen som mest och stå upp för våra värderingar. Krävs det vakter för att vi ska kunna skydda vår demokrati tycker jag att det är värt det, säger Christian Johansson, gruppledare för SD i kommunfullmäktige.

Christian Johansson, gruppledare för SD i Höganäs kommunfullmäktige.

Hos kommunens största oppositionsparti, Socialdemokraterna, finns en förståelses för att förvaltningen av hänsyn till säkerheten valde att ställa in årets arrangemang på Förintelsens minnesdag.

– Men jag är samtidigt svagt kritisk. Jag skulle ha velat att vi anordnade något även i år. Att man ställer in på grund av den här säkerhetsbedömningen sänder ju också en signal, säger Lennart Nilsson, gruppledare för S.

”Riskerar inte våra kommuninvånares liv och lem”

Centerpartiets gruppledare Ulf Molin framhåller vikten av att Förintelsen uppmärksammas, och säger samtidigt att han och hans parti inte ifrågasätter den bedömning som kommunens tjänstemän har gjort.

– Har man bedömt att det finns risker med tanke på hotbilden i Sverige och omvärlden så får man acceptera det. Vi riskerar inte våra kommuninvånares liv och lem, säger han till Dagen.

---

Fakta: Höganäs kommun och Förintelsens minnesdag

  • Höganäs kommun styrs av en koalition mellan M, KD, C och MP.
  • Kommunens beslut att i år inte uppmärksamma Förintelsens minnesdag fattades på tjänstemannanivå. Men bland kommunens politiker har nu en diskussion blossat upp, där L och SD uttrycker stark kritik mot både kommunförvaltningen och politiker som stödjer förvaltningens beslut.

---


Fler artiklar för dig