Nyheter

Följeslagarprogrammet återupptas i liten skala

Ett mindre team kommer att vara stationerat i Jerusalem

I samband med att kriget mellan Hamas och Israel bröt ut i oktober 2023 evakuerades alla ekumeniska följeslagare från Palestina och Israel. Nu återupptas arbetet på plats, i ett första skede genom ett team på sex personer i Jerusalem.

Följeslagarprogrammet har Sveriges kristna råd som huvudman, och skickar sedan 2002 ut volontärer tre månader i taget till Västbanken och i östra Jerusalem. Där har de bland annat funnits på plats vid vägspärrar för att se att människor kan ta sig till sina arbeten, eller följt barn till skolan.

Efter den 7 oktober 2023 evakuerades samtliga följeslagare, varav sju från Sverige. Nu startar man om arbetet, berättar Sarah Mossop, samordnare av programmet på Sveriges kristna råd. En grupp på sex personer, varav en från Sverige, har just anlänt till Jerusalem.

Volontär för det ekumeniska följeslagarprogrammet. Bilden tagen på Västbanken 2010.

– Det är i ett uppstartsskede, och arbetet kommer att utföras med försiktighet och en kontinuerlig utvärdering av läget, säger Sarah Mossop till Dagen.

– Men det har varit prioriterat att på något sätt kunna återstarta och komma med solidaritet och stöttning för lokalsamhällen som har det tufft, och för de lokala fredsaktörerna.

Osäker framtid

Hittills har programmet kunnat utbilda och sända ut fyra eller fem följeslagare från Sverige åt gången. Hur framtiden ser ut är svårt att veta.

– Biståndet till hela området är fortfarande fruset, i väntan på att Sida ska komma med kompletteringar till sin granskning av biståndet till Palestina, säger Sarah Mossop.

Sannolikt väntas dock en kraftig nerskärning av det ekonomiska stödet till programmet, vilket Dagen skrivit om.

De senaste två åren har programmet haft en årsbudget på drygt 6,5 miljoner kronor. En viss del kan i framtiden komma att bekostas av Svenska kyrkan. Detta sedan kyrkomötet i november uppmanade kyrkostyrelsen att utreda möjligheterna att stödja följeslagarprogrammet.

Följeslagare på distans

De volontärer som var tvungna att avbryta sin tid som följeslagare i oktober 2023 har fortsatt att följa utvecklingen i ”sitt” område på distans.

”Efter 7 oktober har situationen i byn blivit outhärdlig,” skriver en svensk följeslagare utifrån sina fortsatta kontakter i byn Um al-Kheir på södra Västbanken.

”Bosättare trakasserar byborna när som helst på dygnet, hindrar dem från att låta djuren beta, sjasar hem får och getter och förbjuder plöjning och sådd på deras egen mark. Beväpnade kan de komma mitt i natten och besöka husen slumpmässigt, väcka folk, göra dem oroliga vilket orsakar sömnproblem,” skriver följeslagaren.


Fler artiklar för dig