Nyheter

”Viktigare att nå nya vuxna än att behålla många barn i kyrkan”

”Frågan som vi bör ställa oss är inte hur vi ska kunna behålla en så stor andel av våra barn som möjligt, för att minimera skadorna av en krympande frikyrkorörelse, utan vi måste fråga oss hur vi ska nå vuxna människor”, säger Öyvind Tholvsen, EFK efter en ny amerikansk studie.

En ny studie visar att den stora majoriteten av dem som är evangelikalt kristna i USA blev det redan som barn.
– Men det här stämmer nödvändigtvis inte med hur det ser ut i Sverige, säger Öyvind Tholvsen, pastor i Evangeliska frikyrkan.
Han menar också att perspektivet inte bör vara hur många unga en kyrka kan bevara i tron, utan snarare hur man kan nå fler.

72 procent av alla som definierar som evangelikalt kristna i USA kom till tro som barn, alltså innan de fyllt 18 år, enligt en ny studie. Inom denna grupp är det vanligast att man blir en bekännande kristen som 15-åring, rapporterar Christian Post.

Om man vänder på siffrorna har alltså 28 procent av de evangelikala kristna kommit till tro i vuxen ålder, men även här är åldern relativt ung; själva avgörandet sker i regel i 25-årsåldern.

Familj och församling viktigast

Studien försöker också ta reda på vilka faktorer som är viktiga för att människor ska omfamna en evangelikal kristen tro. 7 av 10 uppger att familjen spelat en avgörande roll, främst handlar det om inflytande från föräldrarna. 7 av 10 uppger samtidigt att den församling som de varit i kontakt med varit viktig i beslutet att bli kristen.

Andra viktiga faktorer som ledde fram till en kristen tro var bibelläsning, en omvälvande händelse eller vänner. Nästan alla som deltog i studien, 96 procent, uppger att anledningarna till att de blev troende finns i en rad av samverkande faktorer.

Inte jämförbart

– Det här stämmer inte nödvändigtvis med hur det ser ut i Sverige i dag, säger Öyvind Tholvsen, föreståndare för Lugnetkyrkan i Falun och en nestor när det gäller statistik över svensk frikyrklighet.

Han är själv verksam i Evangeliska frikyrkan (EFK) som han därför kan bäst, men menar samtidigt att de slutsatser han dragit även ligger i linje med hur det ser ut i övriga traditionella frikyrkor.

– I EFK har vi i många år frågat efter dopåldern för att få veta mer om i vilken ålder man kommer till tro i Sverige, berättar Öyvind Tholvsen.

Han säger att de därmed har statistik på ungefär 3 500 genomförda dop under en tioårsperiod.

– 48 procent av dem som kommer till tro och döps i en svensk frikyrka gör det innan de fyllt 20 år, och ungefär 52 procent gör det senare i livet. I Sverige är 31 procent över 30 år när de döps, säger Öyvind Tholvsen.

– Det här visar att amerikansk kristenhet är väldigt olik svensk frikyrklighet, där vi har en helt annan kontext. Vissa kallar det för en efterkristen kontext, där många inte kan så mycket om kristen tro. Så vi är mer av ett missionsland än vad USA är.

Öyvind Tholvsen.

Inte ett bevarandetänk

Öyvind Tholvsen vill också värja sig för ett tankesätt som han tycker verkar vara en grundpremiss i den amerikanska studien, nämligen hur man som kyrka ska kunna bevara dem som växer upp i den evangelikala rörelsen. Utmaningen för oss, menar han, borde snarare vara att nå ut till dem som befinner sig utanför kyrkan. Inte minst vuxna.

– När frikyrkan växte fram i Sverige på 1800-talet var det inte en barnväckelse, utan det var lika mycket en vuxenväckelse. Frågan som vi bör ställa oss är inte hur vi ska kunna behålla en så stor andel av våra barn som möjligt, för att minimera skadorna av en krympande frikyrkorörelse, utan vi måste tänka missionsstrategiskt och fråga oss hur vi ska nå vuxna människor, säger Öyvind Tholvsen.

– Det här sättet att tänka på, ett missionstänk snarare än ett bevarandetänk, är min kallelse som pastor.

Nyårskonferensen Unite i Västerås 2022.

---

Fakta: Tendenser i frikyrkan

  • På senare år har flera studier publicerats som handlar om frikyrkan i Sverige.
  • För två år sedan presenterades rapporten ”Tro på glid?” som studerade unga kristnas väg till tro.
  • Tidigare har också Frikyrkoundersökningen presenterats, framtagen av Öyvind Tholvsen, som visar var i Sverige som frikyrkan växer respektive krymper.

---

Fler artiklar för dig