Tidigare år har Höganäs kommun uppmärksammat Förintelsens minnesdag den 27 januari. Men i år valde kommunen att inte högtidlighålla minnesdagen. Anledningen: Kriget mellan Israel och Hamas i Gaza.
– Konflikten som pågår gör att det kan uppfattas som att kommunen tar ställning eller väljer sida, säger förvaltningschefen Anneli Sjöborg till Dagen.
Många svenska kommuner uppmärksammade Förintelsens minnesdag i lördags genom minneshögtider, tal, konserter, fackeltåg, ljuständning eller biblioteksutställningar. Även Höganäs kommun brukar vanligtvis uppmärksamma minnesdagen genom olika programpunkter. Men i år valde kommunen att avstå från arrangemang.
I ett mejl till Dagen skriver en kultursamordnare på Höganäs kommun att kommunen inte uppmärksammar Förintelsens minnesdag i år på grund av ”det som händer i kriget just nu”.
Den som ansvarar för kommunens aktiviteter i samband med minnesdagen är förvaltningschefen på kommunens kultur- och fritidskontor, Anneli Sjöborg.
– Konflikten som pågår gör att det kan uppfattas som att vi som kommun tar ställning eller väljer sida. Det var flera kommuner här i Skåne som inte arrangerade något, utan det kan till exempel vara Judiska församlingen som gör det, säger hon till Dagen.
Hur hänger Förintelsens minnesdag ihop med det pågående kriget?
– Förintelsen är viktig och måste alltid uppmärksammas. När vi började planera för det här i november så visste vi inte hur kriget skulle utveckla sig. Vi kontaktade polisens tillståndsenhet, men vi vill inte ha sex till tio väktare på våra evenemang.
”Lever i en ny värld, med nya hot”
Péter Kovács (M), kommunfullmäktiges ordförande i Höganäs kommun, har själv inte deltagit i beslutet att inte uppmärksamma Förintelsens minnesdag, men han har insyn i hur kommunens förvaltning har resonerat.
– Det kan finnas en risk att man förknippar en sådan här minnesdag med favorisering av någon i den rådande konflikten mellan Israel och Palestina. I den kontakt som vi haft med polisen uppger de att vi är i ett helt annat säkerhetstillstånd nu. Vi lever i en ny värld, med nya hot mot oss. Vi måste börja tänka på hur vi ska acklimatisera oss till detta. Att ha sju, åtta säkerhetsvakter kostar mycket pengar, och det skickar signaler som skulle kunna skapa en känsla av otrygghet, säger han.
Minnet får inte dö ut. Men under rådande omständigheter får vi acklimatisera oss till läget i världen.
— Péter Kovács, kommunfullmäktiges ordförande.
Är det då sakligt att uppfatta uppmärksamhet kring Förintelsen som ett ställningstagande i det pågående kriget i Mellanöstern? Själv tycker Péter Kovács inte det.
– Det har inte med vartannat att göra. Men jag har förståelse för att det skulle kunna finnas folk, särskilt palestinier, som kan uppfatta det så. Det faktumet skapar osäkerhet.
Han understryker samtidigt vikten av att minnet av Förintelsen förs vidare till nya generationer.
– Jag har själv varit med och talat under tidigare års evenemang. Minnet får inte dö ut. Men under rådande omständigheter får vi acklimatisera oss till läget i världen och ta det försiktigt, säger Péter Kovács.
Finns det inte en risk för att minnet av Förintelsen dör ut eller förbleknar när man ställer in minnesdagen?
– Jo, absolut. Jag tror och hoppas att vi inte är i det här läget om ett eller två år. Då kan vi kanske uppmärksamma det mer öppet.
[ Ministern om Höganäs kommun: Man tar inte ställning genom att uppmärksamma Förintelsen ]
---
Fakta: Förintelsens minnesdag
- Minnesdagen för Förintelsens offer infaller varje år den 27 januari – det datum då koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945.
- I Sverige har dagen högtidlighållits sedan 1999. FN deklarerade dagen som internationell minnesdag sex år senare, 2005.
---
[ Vass kritik från Judiska centralrådet mot Höganäs kommun: "De viker ner sig" ]