Nyheter

Kritiken mot Höganäs kommun – sa nej till Förintelsens minnesdag

”Sorgligt”, säger Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig

Höganäs kommuns aktiva val att ställa in årets evenemang på Förintelsens minnesdag med hänvisning till det pågående kriget i Mellanöstern väcker starka reaktioner. Judiska ungdomsförbundet kallar agerandet ”pinsamt dåligt”. Svenska kommittén mot antisemitism menar att kommunen har agerat ”förkastligt”.
– Själva poängen med att ha värderingar är att stå för dem även när det blåser. Men det är sorgligt att kommunen viker ner sig, säger Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig.

Höganäs kommun, som vanligtvis brukar uppmärksamma Förintelsens minnesdag, valde i år att avstå från arrangemang, som Dagen rapporterade på onsdagsmorgonen. Skälet till det var enligt förvaltningschefen på kultur- och fritidskontoret, Anneli Sjöborg, att ”det kan uppfattas som att kommunen tar ställning eller väljer sida” i det pågående kriget mellan Israel och Hamas om minnesdagen hade uppmärksammats. Hon säger att kommunen inte vill ha uppemot tio väktare på sina evenemang. I ett mejl till Dagen skriver förvaltningschefen också att kommunen ”har pausat så länge som läget är som det är”.

Kommunfullmäktiges ordförande, Péter Kovács (M), har själv inte varit inblandad i beslutet, men han har insyn i hur kommunens förvaltning har resonerat.

– Minnet får inte dö ut. Men under rådande omständigheter får vi acklimatisera oss till läget i världen och ta det försiktigt, säger han till Dagen.

Höganäs kommuns beslut väcker nu stark kritik från judiska företrädare i Sverige. Judiska ungdomsförbundet frågar sig på plattformen X hur landets skolor ska kunna förväntas ”ha någon som helst kunskap om antisemitism när man på kommunal nivå har en total avsaknad förståelse för detsamma”. Ungdomsförbundet, som menar att agerandet är ”pinsamt dåligt”, uppmanar kommunen att kompetensutveckla sin personal.

Svenska kommittén mot antisemitism menar att Höganäs kommuns agerande är ”förkastligt”.

”Sorgligt att kommunen viker ner sig”

Även från Judiska centralrådet, som samlar Sveriges judiska församlingar, kommer kritik mot Höganäs kommun för dess aktiva val att just i år avstå från att uppmärksamma Förintelsens minnesdag.

– Det är just i dessa tider, då det finns grupper som kan ta illa vid sig av att minnet av Förintelsen högtidlighålls, som det är som viktigast att inte vika ner sig. Själva poängen med att ha värderingar är att stå för dem även när det blåser. Men det är sorgligt att kommunen viker ner sig, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet.

”Tror äldre Höganäsbor skäms”

Kultur- och fritidschefen på kommunens säger till Dagen att exempelvis Judiska församlingen skulle kunna uppmärksamma Förintelsen. Men Aron Verständig menar att kommunen därmed ”kapitulerar och lägger över ansvaret på en väldigt liten församling”.

Aron Verständig, ordförande Judiska centralrådet.

– Hela syftet med att vi har en nationell minnesdag är att majoritetssamhället ska lära sig vad som ledde fram till ett folkmord och tar med sig det in i framtiden. Det är klart att vi judar alltid kommer att minnas våra släktingar som mördades under Förintelsen, men det tjänar ju inte så mycket när det gäller samhället som helhet, säger han.

Aron Verständig påminner om Höganäs kommuns historia som mottagarkommun för de danska judar som i oktober 1943 flydde över Öresund. Mitt under brinnande världskrig tog kommunen under några veckor emot cirka 700 judar.

– Jag tror att de äldre Höganäsbor som fortfarande minns den tiden skäms över kommunens beslut i år.

---

Fakta: Höganäs kommun och Förintelsens minnesdag

  • Höganäs kommun brukar vanligtvis uppmärksamma Förintelsens minnesdag, men valde i år att avstå från arrangemang.
  • Kommunen hänvisar till det pågående kriget mellan Israel och Hamas i Gaza och menar att ”konflikten som pågår gör att det kan uppfattas som att vi som kommun tar ställning eller väljer sida”.

---

Fler artiklar för dig