Nyheter

Thomas Idergard blir kyrkoherde i Uppsala

Viktigast är att få förmedla Jesus Kristus till sina medmänniskor

Den katolske prästen Thomas Idergard kommer i juni att påbörja ett nytt uppdrag då han utnämnts till kyrkoherde i Uppsala. “Ett litet steg för både mänskligheten och kyrkan, men ett stort steg för mig”.

Thomas Idergard väckte stor uppmärksamhet då han valde en helt ny väg i livet, från att ha varit en lovande politiker i Moderaterna till att bli katolsk präst. Efter sex år som verksam präst har han nu utsetts till kyrkoherde i S:t Lars katolska församling i Uppsala. Han beskriver det hela på Facebook som ett litet steg för mänskligheten och kyrkan, “men ett stort steg för mig”.

Förbereder löften

För tillfället befinner sig Thomas Idergard i Sydafrika, där han svarar på frågor skriftligt. Han kommer att tillträda tjänsten som kyrkoherde den 1 juni och förklarar att han just nu håller han på att avsluta sitt “tertiat”, det vill säga Jesuitordens halvårslånga program för att förbereda sig för de slutgiltiga ordenslöftena.

“Jag kommer hem till Sverige i början av april. Under april och maj har jag mina huvudsakliga åtaganden i S:ta Eugenia församling i Stockholm, där jag har varit präst i sex år, parallellt med att jag inskolar mig i Uppsala.”

Vad betyder det här för dig personligen?

“Det betyder först och främst ett förtroende att vara herde för en av stiftets större församlingar, därtill i landets största universitetsstad med långa och viktiga katolska anor. Konkret betyder det att jag flyttar 75 kilometer norr om Stockholm, där jag med några avbrott bott sedan 1992.”

Vad är skillnaden på att vara kyrkoherde i Katolska kyrkan jämfört med Svenska kyrkan?

“Med reservation för att jag hittills inte varit det ena, och aldrig förstås kommer bli det andra... Men först rör det sig om två helt olika samfund med olika syn på prästrollen. Det katolska prästämbetet är ett sakrament där bäraren, inte av egen förträfflighet men genom kyrkans auktoritet i obruten tro från apostlarna, får befogenheten att agera direkt i Kristus ställe i sakramenten, och som medhjälpare till biskopen, apostlarnas efterträdare i stiftet, manifestera kyrkans läroämbete”, svarar Thomas Idergard.

Inga partier i kyrkan

“Vidare är en katolsk kyrkoherde inte underställd politiska partier utan samarbetar med pastoral- och ekonomiråd som består av personer som inte väljs utifrån partibok utan utifrån personligt förtroende bland de praktiserande troende. Detta gör nog arbetssituationen för en katolsk kyrkoherde rimligare.”

Sedan, fortsätter Thomas Idergard, finns det förstås många saker som är gemensamma jämfört med andra samfund, genom att det handlar om att leda och organisera gudstjänstliv, förkunnelse och själavård i en församling.

Vad är det bästa med att vara katolsk präst?

“Att, som S:t Ignatius av Loyola, Jesuitordens grundare uttryckte det, få hjälpa själar genom att förmedla Jesus Kristus till människor”, svarar Thomas Idergard.

Han lyfter fram att det inte bara handlar om ord, utan att det främst sker i sakramenten, “och att därigenom kunna bli vittne till hur människor växer i tron och finner hoppet som inget i världen kan ge”.

Fler artiklar för dig