Nyheter

Stor polisinsats vid Israels ambassad – skarpladdat föremål oskadliggjordes

Förstärkt polisbevakning installerades när Dagen var på plats • S-toppen: ”Av allt att döma ett försök till terroristattack” • Ambassadören: ”Vi kommer inte att låta oss skrämmas av terror”

Strax efter lunch på onsdagen hittades ett skarpladdat föremål i närheten av Israels ambassad i Stockholm. Föremålet, som uppges ha varit en handgranat, har oskadliggjorts av polisen. Nu förstärker polisen bevakningen av området runt ambassaden.

STOCKHOLM. Det var personal vid Israels ambassad som hittade föremålet, som enligt Expressen och Aftonbladet ska ha varit en skarpladdad handgranat. Larmet kom till polisen strax efter ett på onsdagseftermiddagen. Flera polisenheter var snabbt på plats vid ambassaden på Strandvägen i centrala Stockholm. Ett stort område på Östermalm spärrades av.

Ett misstänkt farligt föremål hittades utanför Israels ambassad i Stockholm på onsdagseftermiddagen.

Polisens presstalesperson Rebecca Landberg sa på onsdagseftermiddagen till TT att föremålet hittades utanför själva ambassadområdet, men i närheten av ambassaden. Nationella bombskyddet förstörde under eftermiddagen föremålet, uppger Landberg vidare. Ambassadpersonalen behövde inte evakueras. Ännu vid fyratiden på eftermiddagen var polisens avspärrningar kvar, men boende i området släpptes förbi dessa för att kunna ta sig hem.

Bevakning förstärks

Polisen har nu inlett en förundersökning med brottsrubriceringarna försök till grov allmänfarlig ödeläggelse samt grovt olaga hot.

Tidigare i januari uppgav Israels regering att terrororganisationen Hamas har haft för avsikt att attackera Israels ambassad i Stockholm, vilket Hamas nekade till. Sedan Hamas den 7 oktober förra året genomförde en storskalig terrorattack mot Israel har ambassaden i Stockholm haft polisbevakning dygnet runt. Nu förstärks bevakningen ytterligare. När Dagen var på plats vid ambassaden var polisen i färd med att installera en mobil kameravagn utanför Berwaldhallen, ett stenkast från avspärrningarna.

Busch: ”Skakad”

I en kommentar på plattformen X skriver Israels ambassadör till Sverige Ziv Nevo Kulman att ambassaden och dess anställda har utsatts för ett attentatsförsök. ”Vi tackar de svenska myndigheterna för deras snabba agerande. Vi kommer inte att låta oss skrämmas av terror”, skriver han vidare.

Politiker från både regeringen och oppositionen har reagerat på händelsen. Statsminister Ulf Kristersson (M) beskrev strax efter 20.30 på onsdagskvällen händelsen som något “mycket allvarligt”.

Vice statsminister och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) skrev under eftermiddagen på X att hon är ”skakad av uppgifterna om angreppet mot Israels ambassad”.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson uttryckte på X sin bestörtning över ”vad som av allt att döma var ett försök till terroristattack mot Israels ambassad”.

Fler artiklar för dig