Nyheter

Hillsongs nya kyrka kan rivas: ”Det här är helt utanför vår kontroll”

Invigde nya lokalen på Stora Essingen för några månader sedan • Stockholms stad samråder • Andreas Nielsen: ”Det gör att vi nu får tid att fundera över framtiden, här på plats eller på ett annat ställe”

Ett byggförslag ligger ute för samråd hos Stockholms stad – angående 200 nya bostäder på den tomt där Hillsong sedan i höstas hyr in sig för sin kyrka och “city hub”. Skulle förslaget bli verklighet kan det innebära att kyrkobyggnaden kommer att rivas. Hillsong har kontrakt i fastigheten till slutet av 2027.

Hur allvarligt är det här för Hillsong? Pastor Andreas Nielsen kommenterar till Dagen:

– Ingen aning. Det här är helt utanför vår vetskap och kontroll. Vi fokuserar på avtalet som är giltigt till slutet av 2027 och som vi är trygga i, säger han.

Inget är bestämt. Och någon detaljplan för området på ön Stora Essingen finns inte antagen hos Stockholms stad. Men hos Stadsbyggnadskontoret pågår ett planarbete. Ett förslag om byggnation i kvarteret är just nu, 19 december 2023–12 februari 2024, utställt för samråd med medborgarna i Tekniska nämndhuset i Stockholm.

Hot om rivning

Det handlar om att 200 nya bostäder, en förskola och ett nytt torg ska byggas. Planförslaget innebär att Essinge konferenscenter (tidigare Lärarnas hus) där Hillsong hyr in sig, därmed skulle behöva rivas.

Fastigheten där Hillsong i dag bedriver sin cityverksamhet är byggd på 1980-talet och ägs enligt tidningen ”Mitt i” av fastighetsbolaget NREP. Andra kvartalet 2025 ska Stockholms stadsbyggnadsnämnd bestämma om man godkänner förslaget till detaljplan eller inte.

Slipper packa upp och ned

Det var i oktober 2023 som Hillsong flyttade in med det de kallar för city hub och kyrka på Stora Essingen i Stockholm. Ett treårigt avtal var skrivet. För första gången skulle Hillsong nu kunna samla hela sin verksamhet på ett och samma ställe under hela veckan och slippa packa upp och ner högtalaranläggning och stolar på nya platser varje helg.

Bandet är klippt och Hillsong har officiellt firat sina första gudstjänster i församlingens permanenta lokaler (City Hub) på Stora Essingen i Stockholm.

– Vi trivs fantastiskt bra i de nya lokalerna. Det är en välsignelse att ha ett hem för vårt citycampus. Det kommer nya familjer och människor varje vecka. Vi upplever också att omgivningen tycker om att det är liv och rörelse i området och att det inte står tomt här. Vi har ett gott samarbete med fastighetsägarna, säger Andreas Nielsen till Dagen.

Han framhåller att inget konkret finns att ta på i dagsläget – ingen beslutad detaljplan – och säger att hans erfarenhet är att sådana här saker ofta är väldigt långa processer.

Intervju med Andreas Nielsen, pastor i Hillsong Sweden.

Renoverat lokalen

Under hösten har Hillsongmedlemmarna gjort i ordning de nya lokalerna så att de ska passa verksamheten. Men enligt Andreas Nielsen är det inga jätteinvesteringar som är gjorda.

– Vi har lagt in mattor och målat färg på väggarna, mest kosmetiskt. Det är lokalförbättringar som är anpassade efter tiden på kontraktet och i balans med det.

Hillsongförsamlingen i Stockholm har flyttat många gånger senaste 20 åren. Nu hade nog många uppfattat och hoppats att man skulle kunna slå sig till ro.

– I vår värld i Stockholms city är 3,5 år en jättelång tid jämfört med när vi tidigare har flyttat vecka från vecka. Men vi har varit tydliga med att det här till att börja med är ett hyreskontrakt till 2027. Det gör att vi nu får tid att fundera över framtiden – här på plats eller på ett annat ställe, säger Andreas Nielsen.

Hillsongs nya lokal "City Hub" på Stora Essingen i Stockholm.
Fler artiklar för dig