Nyheter

”Det som slår mig är hur glad man blir av att höra andras vittnesbörd”

Svenska alliansmissionens Vintermöte i Jönköping gav ny inspiration till pastorer och ungdomsledare genom att öva på att dela sitt personliga vittnesbörd.

Dela vittnesbördet om din kristna tro på en minut med din kollega. Den utmaningen fick pastorer och ungdomsledare under Svenska alliansmissionens Vintermöte i Jönköping. Två och två fick de berätta.
– Det är så häftigt när vi målar Jesus för varandra, säger Lisa Djerf, pastor i Vetlanda Allianskyrka.

Närmare ett 100-tal pastorer och ungdomsledare inom Svenska alliansmissionen har mötts två dagar till undervisning, samtal, gemenskap och ny inspiration. Under den avslutande onsdagsförmiddagen i Allianskyrkan i Jönköping handlade det om att dela de goda nyheterna om Jesus i vår tid, där bland annat allianspastorn Esgrim Rommel fanns bland talarna.

Efter hans pass följde den praktiska övningen där deltagarna två och två fick en minut på sig att berätta för varandra om hur de kommit till tro på Jesus.

”Vill höra mer vad Jesus gör”

– Det som slår mig är hur glad man blir av att höra andras vittnesbörd. Jag såg hur de berättar med ett leende på läpparna, och vill bara höra mer av vad Jesus gör i människors liv, säger Lisa Djerf.

Porträttbild.

Hon konstaterar att många kristna fikar ihop med sina vänner i kyrkan, men att det är mer sällan någon hörs fråga den som varit med ett tag varför han eller hon egentligen är kristen.

– Det gör något med mig att få dela med sig av tron, säger hon i samtal med Dagen efter ”en-minuts-övningen”.

Goda samtal med kollegor

Lisa Djerf berättar att hennes alliansförsamling i Vetlanda står inför ett skede där det gäller för de äldre att släppa taget, men ändå finnas kvar, och för de yngre att få självförtroende för att ta större ansvar i församlingslivet.

På Vintermötet i Jönköping har hon varit flera gånger. Här kan Lisa Djerf få påfyllnad, omsorg, undervisning och goda samtal med kollegor som står i en liknande situation som hon gör, uppger hon.

Samfundets missionsledare Ulf Häggqvist berättar att Alliansmissionen har bestämt sig för ett nytt fokusområde för 2024 och 2025 – ”evangelisation och församling” – och att onsdagens inriktning på Vintermötet kopplar in där.

Porträtt.

Varför detta fokusområde de närmaste två åren?

– Vi ser behov av att nå ut med det kristna budskapet på nya sätt i vår tid. Det är ingen hemlighet att frikyrkligheten inte har varit växande under ett antal år. Vi vill samtidigt visa på att gemenskapen är viktig i vår individualistiska tid, och bearbeta vad det innebär att vara församling i dag, säger Ulf Häggqvist.

Tema: Den första kärleken

Temat för årets Vintermöte som helhet har varit ”Den första kärleken”, utifrån ett bibelord i Uppenbarelseboken i Bibeln. Erik Björnell, ungdomsledare från Allianskyrkan i Ödeshög, är med för första gången, och möter till vardags många ungdomar som inte är med i någon kyrka när han är ute på skolor och andra platser.

– Jag vill reflektera kärleken som finns i tron – och utifrån att jag har världens bästa pappa i himlen, säger han.

Porträtt

Erik Björnell har uppskattat mötet med äldre pastorer på konferensen och att få reflektera över vad den första kärleken är för något. Han beskriver det som att söka ”själva grundtron”. Vidare talar han om att det här handlar om att hitta till känslan som fanns när han mötte Gud för första gången.

Definitivt inte om att hitta tillbaka till stenhårda regler.

– Det är kärleken till Gud som är i centrum, säger Erik Björnell.

”Behöver återkomma till varför”

Missionsledaren Ulf Häggqvist berättar om gemensam nattvard, förbön och lovsång. Liksom om samtal kring vad som brukar känneteckna Alliansmissionen, med tilltro till bibelordet, korsets och evangeliets betydelse samt viljan att vara en missionsrörelse.

– Vi behöver ständigt återkomma till vårt ”varför”. Varför finns vi? Vad är kärnan?

Allra mest uppger Ulf Häggqvist att han personligen blivit berörd av behovet av närhet till Jesus själv under Vintermötet. Han trevar med orden när han ska försöka förklara.

– Det handlar om vikten av det personliga mötet och erfarenheten för den som ska dela någonting med andra. Erfarenheten av Kristus själv. Påminnelsen om det har varit tydlig under konferensen, säger han.

---

Fakta: Vintermöte hos Svenska alliansmissionen

  • Närmare ett 100-tal pastorer och ungdomsledare har varit samlade tis-ons i Allianskyrkan i Jönköping.
  • Tema: Den första kärleken.
  • Talare: Lars-Gunnar Jonsson, Jonas Melin, Anna Ahlström, Martin Ström, Johanna Lantz, Sara Vittgård, Daniel Berner, Esgrim Rommel och Ulf Häggqvist.

---

Fler artiklar för dig