Nyheter

Biskopssonen bjuder franske presidenten på omtalad pytt i panna

Hoppas få svar på frågan om hur fler ska rösta i EU-valet

Arvid Modéus, son till växjöbiskopen Fredrik Modéus, har varit med om att planera dagens möte mellan lundastudenterna och Frankrikes president Emmanuel Macron. Han kan förstå att medierna har talat mer om kvällens huvudrätt - pytt i panna - än om dess huvudperson, men tycker det är synd att fokus hamnar på annat än samtalet.

Emmanuel Macron och hans hustru Brigitte befinner sig just nu på statsbesök i Sverige. I dag, onsdag, är de i Lund. Där deltar de bland annat i en frågestund på Lunds universitet, med efterföljande middagsbjudning och fest, anordnat av Akademiska föreningen i Lund. Aulan, som tar in kring 450 personer, är fullbokad till sista plats, och drygt 2 000 blev utan biljetter.

– Det känns stort och ärofyllt så klart, och också att det är på tiden. Det är dags att Lunds studenter får träffa en världsledare i sin egen stad, säger Arvid Modéus, vice förman i det utskott som planerar debatterna, och som går under namnet Studentafton.

Traditionen att bjuda in olika prominenta gäster till samtal med studenterna är nästan 125 år gammal. Till exempel har man genom åren välkomnat varje svensk statsminister sedan Per Albin Hansson, berättar Arvid Modéus, liksom personligheter som Louis Armstrong, Pink Floyd, Dag Hammarskjöld och Henry Kissinger.

– I höstas hade vi både Magdalena Andersson här och överbefälhavaren Micael Bydén.

Hur kommer det sig att ni lyckats få dit Frankrikes president?

– Det är framför allt hårt arbete av elva ideellt engagerade studenter, säger Arvid Modéus, som alltså är en av dem.

– Vi har jobbat flitigt sedan i juni med det här. Egentligen skulle presidenten kommit hit i samband med FN-dagen i oktober, men Sverigebesöket blev inställt då.

Fokus i mötet med studenterna kommer att vara på EU-valet i juni, hur man kan motivera studenter att rösta och få upp det svenska valdeltagandet, som brukar ligga kring 50 procent.

I medier, så som Dagens Nyheter, har man gjort stor sak av den maträtt som kommer att serveras presidenten: pytt i panna med bearnaisesås. Just pytt i panna har serverats under aftnarna i alla tider, säger Arvid Modéus, medan bearnaisesåsen tillkom på önskemål av den danska drottningen Margrethe 2005 – och blev kvar.

Vad tycker du om att det pratas så mycket om maten som serveras?

– Det är väl begripligt, eftersom mat är något greppbart. Men det är så klart tråkigt att uppmärksamheten inte handlar om Studentafton och det modererade samtalet.

Själv hoppas han att Emmanuel Macron ska tala om EU:s framtidsfrågor, såsom klimatomställning, stödet till Ukraina och om hur man kan motverkar EU-skepticismen.

– Sedan hoppas jag vi hinner få med en fråga om vad som driver presidenten och gör att han orkar med sitt hårda arbete.

Arvid Modéus läser till en master i statsvetenskap. Ändå är det inte något statsöverhuvud som står högst på hans önskelista över Studentaftons framtida gäster.

– Frida Eriksson, som är förman i vårt utskott, drömmer om att få hit [USA:s vicepresident] Kamala Harris. Men jag drömmer om Zlatan Ibrahimović. Det vore häftigt.

Fler artiklar för dig