Nyheter

Trossamfund kan söka medel för socialt stöd

Anslag på 56 miljoner kronor till verksamheter som möter särskilt socialt utsatta människor.

Under februari månad kan bland annat trossamfund och församlingar söka medel för sitt arbete med människor som kommit i kläm i det svåra ekonomiska läget. Det kan handla om att dela ut livsmedel och måltider eller att ge en sovplats till personer som inte har ett hem, uppger Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Bidragen har delats ut flera gånger tidigare. Senast i höstas, då MUCF fördelade 48,5 miljoner kronor till 17 ideella föreningar och trossamfund som arbetar med människor i socialt särskilt utsatta situationer.

Mest pengar, 10 miljoner kronor, fick Sveriges stadsmissioner. De trossamfund som fick medel var Svenska kyrkan (6 miljoner kronor), Frälsningsarmén (3 miljoner kronor), liksom Equmeniakyrkans nationella enheten samt Islamiska shiasamfunden i Sverige, som fick vardera 2,5 miljoner kronor.

I en delrapport om förra årets bidrag konstaterar MUCF att de många ansökningarna – 59 stycken – “pekar på att behovet hos de organisationer som möter målgruppen socialt särskilt utsatta var och är stort”.

Nu finns 56 miljoner

Den 1 februari öppnar alltså en ny möjlighet att ansöka om medel. Denna gång fördelas 56 miljoner kronor. Bidraget kan enligt MUCF användas för verksamhets-, administrations- och personalkostnader och ska vara förbrukat senast den 31 december 2024.

”Syftet med bidraget är att stödja vissa organisationer som med anledning av den ekonomiska situationen i Sverige behöver förstärka den verksamhet som riktar sig till människor som befinner sig i socialt särskilt utsatta situationer,” står det i regeringens förordning om bidraget.


Fler artiklar för dig