Nyheter

Stakset skrev under Israelbojkott i Eurovision – ångrar sig

”Jag lider med både judar och palestinier och sätter ingen över den andre”

Drygt tusen artister kräver att Israel ska portas från Eurovision Song Contest. Artisten och evangelisten Sebastian Stakset valde först att delta i uppropet, men ångrade sig senare.
– Jag vill verka för att minska det mänskliga lidandet, men då skulle jag hellre vilja åka in till Gaza med medicinsk hjälp, säger han till Dagen.

I ett upprop som på måndagen publicerades i Aftonbladet kräver 1 005 svenska artister att den europeiska radio- och tv-unionen EBU och den svenska värdkanalen SVT ska stoppa Israels bidrag i Eurovision Song Contest, som i maj arrangeras i Malmö. ”Att tillåta Israels medverkan underminerar inte bara tävlingens andemening utan hela public service-uppdraget. Det skickar dessutom signalen att regeringar kan begå krigsbrott utan konsekvenser”, står det bland annat i uppropet.

Bland de många undertecknarna fanns till en början evangelisten och artisten Sebastian Stakset – som dock ångrade sin medverkan efter att han först hade tackat ja.

För Dagen berättar han att han blev kontaktad av en person som samordnade uppropet, med frågan om han ville delta.

– Jag lider med barnen i Gaza och de tusentals civila dödsoffren i kriget, så jag svarade: ”Ja, men kör då.” Men när jag fattade att det handlade om en bojkott av Israel kände jag att det inte är så här som jag vill använda mina plattformar. Jag vill verka för att minska det mänskliga lidandet, men då skulle jag hellre vilja åka in till Gaza med medicinsk hjälp, säger Sebastian Stakset.

Namnet togs bort

Han berättar att han kontaktade samordnaren och meddelade att han inte längre ville ha sitt namn på listan.

– Jag fick svaret att de förstod mig och sedan tog de bort mitt namn.

Sebastian Stakset är kritisk mot den militära strategi som Israel har valt i kriget mot Hamas på Gaza, men framhåller att han själv flera gånger har besökt Israel, och att han ”vet mycket väl varför judarna fick sitt land 1948”.

– Hela vår tro är i enlighet med Romarbrevets tolfte kapitel byggd på att judarna är Guds förbundsfolk. Och jag vet att judarna i Israel är omringade av människor som vill förinta dem. Men att bomba sönder hela Gaza för att komma åt Hamas kan jag inte stå bakom. Jag förstår att de vill undvika närstrid på marken, men priset i form av det civila lidandet blir alldeles för högt. Jag kan inte rättfärdiga det, säger Sebastian Stakset.

”De är också Guds barn”

Han menar sig se en avhumanisering av palestinier bland en del kristna.

– Ingen kan säga att barnen i Gaza inte går igenom ett extremt lidande. De är också Guds barn och våra medmänniskor. Jag lider med både judar och palestinier och sätter ingen över den andre. Jag vill vara en försonande kraft och försöka skapa frid och förståelse, inte splittring, säger Sebastian Stakset.

---

Fakta: Uppropet i Aftonbladet

  • Drygt tusen svenska artister kräver i ett upprop i Aftonbladet att Israel ska portas från Eurovision Song Contest.
  • Bland undertecknarna finns bland andra Robyn, Timbuktu, Mauro Scocco, Eric Saade och Silvana Imam och Malena Ernman.

---

Fler artiklar för dig