Nyheter

Pastor: Han kämpade för sitt liv

En 58-årig man avrättades med en aldrig tidigare använd metod - “han vred sig och krampade på båren”

En dödsdömd 58-årig man har avrättats med kvävgas i ett fängelse i Alabama, USA. Kvävgas är en omdiskuterad metod som aldrig tidigare har använts vid avrättningar.
– Det vi bevittnade var en människa som under många minuter kämpade för sitt liv, säger pastor Jeff Hood som var på plats vid avrättningen. Hood anlitades av den dödsdömde Kenneth Smith som sin andlige själasörjare.

Avrättningen genomfördes trots att Kenneth Smiths advokater argumenterat att metoden med att använda kvävgas är oprövad och en grym bestraffningsmetod som strider mot USA:s konstitution. Enligt advokaterna bryter metoden mot grundlagens skydd mot grymhet.

Delstaten Alabama har dock hela tiden hävdat att kvävgas är ”den kanske mest humana metoden vid avrättning som någonsin har uppfunnits”. Men ögonvittnen som var med vid avrättningen, som skedde i förra veckan, håller inte med om detta.

The Guardian citerar reportern Marty Roney som skriver: ”Smith vred sig och krampade på båren. Han tog djupa andetag, hans kropp skakade våldsamt med ögonen rullande i bakhuvudet. Smith knöt nävarna, benen skakade. Han verkade kippa efter luft. Båren skakade flera gånger.”

Den dödsdömde Kenneth Smith spändes fast på en brits och fick en andningsmask över näsa och mun. I stället för syre blev han tvingad att andas kväve. Tekniken kallas ”kvävehypoxi” och leder till dödlig syrebrist.

Enligt experter som förordar metoden skulle han bli medvetslös inom några sekunder. Men det tog 22 minuter innan Smith till slut gav upp andan. Enligt nyhetsbyrån AP, som citeras av TT, verkade Smith vara vid medvetande under flera minuter.

Pastor Jeff Hood, som var på plats vid Smiths sida under avrättningen, sa efteråt att fängelsepersonal som också var med i rummet under Smiths dödskamp ”var märkbart förvånade över hur illa det gick”. I en kommentar efter avrättningen uttryckte Jeff Hood hur han uppfattar avrättningen:

– Det vi bevittnade var en människa som under många minuter kämpade för sit liv, sa Hood.

”En effektiv metod”

Statsåklagaren Steve Marshall verkar dock vara nöjd med hur den avlöpte. Han säger att kvävgas ”var tänkt att vara – och har nu visat sig vara – en effektiv och human avrättningsmetod”, rapporterar TT.

Vid flera tillfällen har Kenneth Smith överklagat avrättningsdomen, senast i Högsta domstolen. Men varje gång har han fått nej. År 2022 skulle han ha blivit avrättad. Det skulle ske genom en dödlig injektion, en avrättningsmetod som är väl beprövad.

Men försöket avbröts eftersom de ansvariga inte lyckades avsluta det intravenösa droppet.

Pastor mot dödsstraff

Pastor Jeff Hood anlitades som själasörjare av Kenneth Smith efter att Högsta domstolen 2022 bestämde att det är tillåtet för fångar att ta hjälp av andliga rådgivare som även får vara med under själva avrättningarna, skriver Rolling Stone.

Det senaste halvåret har Hood ägnat en stor del av sin tid åt att förbereda Smith för att dö. Samtidigt har pastorn, som är en uttalad motståndare till dödsstraff, höjt sin röst i debatten och argumenterat för varför dödsstraff är inhumant.

”Oprövad metod”

Pastor Hood har hela tiden varit tydlig med sin övertygelse att kvävgas inte bör användas vid avrättningar eftersom metoden inte är tillräckligt beprövad. Han anser också att metoden är inhuman.

Den uppfattningen delas av Sonia Sotomayor, en av de domare i USA:s Högsta domstol som dömt i frågan. Hon skrev i beslutet att Alabama valde Smith som försökskanin för att testa en oprövad avrättningsmetod. ”Världen tittar på”, skrev hon i förklaringen till sitt ställningstagande.

– För mig är det viktigt att tala om för den som anlitar mig att jag inte enbart fokuserar på själen, utan också på kroppen. För jag anser att man inte kan skilja dessa två åt. Jag menar att man inte kan vara själasörjare utan att också räkna med kroppen som en del av hela människan, säger Jeff Hood.

Kärlek och liv

Jeff Hood har gjort sitt allra yttersta för att stötta Kenneth Smith och dennes familj, fru och barn, samtidigt som han organiserat olika protestaktioner.

– Kenneth Smith mår mycket dåligt. Han har utsetts till försökskanin. Vi har arbetat hårt för att vara väl förberedda på det som ska ske och vi kommer att fylla varje sekund med kärlek och liv, kärlek och liv, kärlek och liv, kärlek och liv, sa Jeff Hood till Rolling Stone.

Inte redo att dö

Några dagar före avrättningen sa Kenneth Smith till Guardian från sin cell i fängelset, att han inte kände sig redo att dö. Han berättade att han fått diagnosen PTSD, posttraumatiskt stressymptom, som orsakats av det misslyckade avrättningsförsöket. Smith uppgav att han led av ångest och inte kunde sova på nätterna.

Han vädjade också till det amerikanska folket om att visa nåd för alla, som likt honom själv, är dömda till döden.

Pastorsfru dödades

Kenneth Smith dömdes till döden för ett mord som begicks 1988. Tillsammans med ytterligare två personer hade han anlitats av en pastor i samfundet Church of Christ, för att döda dennes fru. Pastorn ville komma åt en livförsäkring, men tog senare sitt liv efter att misstankar hade riktats mot honom.

De två andra personerna som är ansvariga för mordet är båda döda. Den ene dog i fängelse 2020 och den andre avrättades 2010, skriver Rolling Stone.



Fler artiklar för dig