Nyheter

Möjligt trendbrott: Färre ”ickereligiösa” amerikaner

Den långsiktiga utvecklingen kan ha stannat av

Förra året uppgav 28 procent av den vuxna befolkningen i USA att de var ateister, agnostiker eller ”inget särskilt”. Siffran är något lägre än de föregående två åren.

Det är tankesmedjan Pew Research Center som har undersökt religiositeten bland amerikaner. Och opinionsundersökningen som presenterades i onsdags visar alltså att andelen som uppger att de inte bekänner sig till någon tro alls, så kallades ”nones”, har minskat och att den nu ligger på samma nivå som 2020 och 2019.

Pew Research Center konstaterar att detta är ett trendbrott. Men tankesmedjan vill samtidigt inte dra alltför stora växlar.

”Även om det är möjligt att tillväxten av ‘nones’ har planat ut så är det också möjligt att andelen har fortsatt att öka, men då i en takt som är svår att se i datan på grund av de naturliga variationer som kan förekomma i opinionsundersökningar”, skriver rapportförfattarna.

Avbrott i statistiken 2016

Pew Research Center jämför med siffrorna för 2016 som visade på en viss nedgång för ”nones” innan den långsiktiga utvecklingen med allt fler ”nones” fortsatte.

”Den här typen av trender analyseras bäst över en längre period, baserat på många opinionsundersökningar. Varje uppskattningar kommer trots allt med en felmarginal. Dessutom är det alltid möjligt att en enskild undersökning kan visa avvikande värden – en enskild undersökning kan med andra ord utmana oddsen och generera en uppskattning som skiljer sig från det ‘riktiga’ värdet mer än felmarginalen.”

---

Fakta: Pew Research Center

  • En tankesmedja i Washington DC som sedan 2004 bland annat har undersökt demografiska, politiska, religiösa och sociala trender.
  • Sedan 2007 har andelen vuxna amerikaner som uppger att de är ateister, agnostiker eller ”inget särskilt” (nones) ökat från 16 till 28 procent. Den högsta siffran uppmättes 2022 då 31 procent uppgav att de inte bekände sig till någon tro alls.

---

Fler artiklar för dig