Nyheter

Forskare: Troende ungdomar drömmer om fler barn

“Religiöst lagda människor har redan i ungdomen avsikten att skaffa fler barn” säger forskningsledaren Jamin Passet-Wittig.

Att benägenheten att bilda familj och skaffa barn grundläggs tidigt, i barn- och ungdomen, är redan känt. Nu kan tyska forskare dessutom slå fast att inställningen påverkas av om den unga människan är utövar sin tro regelbundet, eller inte.
”Religiöst lagda människor har redan i ungdomen avsikten att skaffa fler barn, jämfört med människor som är mindre religiöst lagda,” förklarar forskningsledare Jasmin Passet-Wittig, vid Tysklands institut för befolkningsforskning, Bib.

Troende 15-åriga flickor och pojkar vill i genomsnitt få 2,1 barn när de blir vuxna, jämfört med 1,7 för jämnåriga som inte utövar religion. I 30-årsåldern skruvar människor i allmänhet ned ambitionen om hur många barn de vill ha – troende personer utgår dock från ett högre utgångsvärde, skriver institutet i ett pressmeddelande.

Forskarna utgick från data om cirka 12 000 kvinnor och män mellan 15 och 46 år, insamlade från 2008 och framåt. Kriteriet för att klassas som ”religiös” var att man sagt sig gå i kyrka, moské eller synagoga, eller delta i annan religiös samling, minst en gång i månaden. De allra flesta i denna grupp var protestanter eller katoliker.

”Vår studie visar att önskan om att få barn påverkas tydligt redan vid trosutövning en gång i månaden”, säger en annan av forskarna bakom studien, Christoph Bein.

Troende människor har också en större benägenhet att gifta sig, vilket i sig påverkar benägenheten att skaffa fler barn. Tidigare studier har visat att ekonomiska hänsyn, såsom oron för den egna ekonomin och ökade utgifter, spelar en mindre roll för beslutet att skaffa barn för dem som är troende, står det i en engelsk sammanfattning av resultaten.

En svensk studie som publicerades förra året borrade i den demografiska kopplingen mellan familjebildning och religiös hemvist. Resultatet: frikyrkliga svenskar får fler barn och drömmer även om större familjer än såväl svenskkyrkliga som sekulära personer.

Fler artiklar för dig