KD-toppen Hans Eklind kräver att Sverige ansluter sig till de länder som har pausat biståndet till FN:s flyktingorgan UNRWA. Men Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, hoppas att regeringen inte ska hörsamma det kravet.
Nya detaljer om hur UNRWA-anställda ska ha deltagit i Hamas attack den 7 oktober – där cirka 1 200 människor dödades och ytterligare cirka 240 människor togs som gisslan – framkommer i en rapport som Israel överlämnat till USA och som New York Times tagit del av. Bland annat ska en anställd vid FN:s organ för palestinska flyktingar ha kidnappat en kvinna. En annan anställd ska ha tillhandahållit ammunition, och en tredje anställd ska ha deltagit i massakern på en kibbutz där 97 människor dödades, rapporterar New York Times.
I kölvattnet av misstankarna, som presenterats av Israel, har flera anställda vid UNRWA fått sparken. Dessutom har USA och därefter flera ytterligare biståndsgivare meddelat att stödet till organisationen läggs på is.
KD-toppen: Ska inte hamna i fel fickor
Nu kräver Kristdemokraterna att Sverige ansluter sig till de länder som hittills har pausat biståndet till UNRWA, rapporterar Sveriges radios Ekot.
– Vi måste säkerställa att svenska skattebetalares pengar inte hamnar i fickorna på människor eller organisationer som direkt eller indirekt stöder den här terrororganisationen som heter Hamas. Det tycker jag är ett rimligt grundantagande, att det ska vara effektivt, göra nytta och absolut inte hamna i fel fickor, säger Hans Eklind, ekonomisk-politisk talesperson för KD, till Ekot.
Act Svenska kyrkan: Kollektiv bestraffning
Biståndsminister Johan Forssell (M) har uppgett att regeringen ”tar väldigt allvarligt på de här uppgifterna” och följer utvecklingen.
– Det finns inga planerade utbetalningar under de kommande dagarna, sa han till Dagens Nyheter på lördagen.
Act Svenska kyrkans chef, Erik Lysén, hoppas att Sverige inte följer i USA:s och de övriga ländernas spår som nu alltså pausat biståndet till UNRWA.
– Jag förväntar mig att Sverige ska agera precis som Norge, att man upprätthåller stödet i det här akuta läget där vi måste förhindra massvält för de miljoner Gazabor som nu lever med brist på mat och hälsovård, säger han till Dagen.
Erik Lysén framhåller att misstankarna rör 12 personer bland UNRWA:s sammanlagt cirka 13 000 anställda i Gaza.
– Det är fruktansvärt och de måste lagföras och dömas om det visar sig att misstankarna stämmer. Den utredning som FN nu har tillsatt får också visa om det finns systemiska fel hos UNRWA som har möjliggjort det här. Men vi kan inte ägna oss åt kollektiv bestraffning och låta miljoner Gazabor betala priset för detta, säger han.
FN:s generalsekreterare António Guterres sa sig på söndagen vara ”förskräckt över dessa anklagelser”, samtidigt som han uppmanade de länder som nu avbrutit biståndet till UNRWA att tänka om.
[ Flera länder stoppar stöd till FN:s flyktingorgan efter samröre med Hamas ]
---
Fakta: Flera länder har pausat biståndet till UNRWA
- USA, som varit UNRWA:s största biståndsgivare, meddelade på fredagen att biståndet pausas.
- Därefter har flera länder pausat sitt stöd till UNRWA: Tyskland, Japan, Kanada, Nederländerna, Storbritannien, Australien, Österrike samt Finland.
- Sverige hade på måndagseftermiddagen inte pausat biståndet, men biståndsminister Johan Forssell (M) har sagt att Sverige ”följer utvecklingen”.
---