Nyheter

Mysteriet: Färgen på kyrkbänkarna torkar inte - trots att fem år gått

Bröllopsgäster i Tjärstads kyrka fick målarfärg på kläderna tre år efter kyrkbänkarna fick ny färg.

2019 målades bänkarna i Tjärstads kyrka utanför Rimforsa i Östergötland. Men fem år senare har färgen fortfarande inte torkat. Nu börjar kyrkans tålamod tryta.

Problemen började när bänkarna och foajén i kyrkan skulle målas om 2019 (senast dessförinnan målades bänkarna 1972).

Länsmuseet – inte kyrkan – bestämde nyans och typ av färg och valet föll på en linoljefärg.

– Det måste vara linoljefärg för att det bevarar träet och för att välmålade kyrkbänkar håller i cirka 50 år, säger Håkan Hemäng som ansvarar för fastigheten till Östgöta Correspondenten.

Slipades och målades igen

En målerifirma från Linköping utförde jobbet. Men när kyrkan öppnades igen efter att ha varit stängd under coronapandemin visade det sig att färgen i bänkarna fortfarande klibbade.

Corren skriver att färgen fastnade i gästernas kläder vid ett bröllop 2022 och att det i dag syns såväl fingeravtryck som fibrer från kläder i bänkarna.

Hösten 2022 besiktigades kyrkan och våren 2023 slipades ytan på alla ryggstöd ned, varefter ytterligare ett tunt lager linoljefärg lades på.

Detta löste dock inte problemet – fortfarande fastnade färgen i besökarnas kläder.

Kyrkbänkarna täcks med tyg

Enligt Håkan Hemäng har den aktuella färgtillverkaren skickat sin laboratoriechef till Tjärstads kyrka för att med egna ögon titta på problemet. Det finns flera teorier om vad som ligger bakom den utdragna torkprocessen, men inget av alternativen ger något tillfredsställande svar.

Nu har Rimforsa församling, där Tjärstads kyrka ligger, beslutat att kyrkolokalen ska börja användas igen från och med februari efter att ha hållit stängt sedan förra sommaren. Lösningen blir att täcka kyrkbänkarna med tyg.

Ett förslag finns om att lacka bänkarna, men varken kyrkorådet eller Håkan Hemäng gillar idén att lacka över en färg som inte är torr på djupet.

---

Fakta: Tjärstads kyrka

  • Tjärstads kyrka är en kyrkobyggnad i Tjärstads socken i Kinda kommun. Den tillhör Rimforsa församling i Linköpings stift. Nuvarande kyrka uppfördes 1775–1778 samtidigt som en äldre rundkyrka från senare delen av 1100-talet revs.
Tjärstads kyrka.

---

Fler artiklar för dig