Kultur

Lovsångsprofiler släpper ny vers till svenska psalmen ”O store Gud”

Matt Redman: Vi kan inte undvika eller ignorera det faktum att vi lever i en fallen värld

”O store Gud” är en av de mest älskade psalmerna. Nu har bland annat Matt Redman skrivit en ny vers till sången där överskottet från försäljningen går till humanitär hjälp i Ukraina.
– Jag tycker att det känns som att vi närmade oss sången på ett fräscht sätt som är troget den gamla hymnen, säger Matt Redman.

I år är det 75 år sedan ”O store Gud” (”How Great Thou Art” på engelska) släpptes för första gången i USA. Sedan dess har psalmen, som skrevs av den amerikanska missionären Stuart K. Hine, men som i grund och botten är en svensk sång, sjungits i kyrkor runt om i världen och populariteten har inte minskat med åren.

Nu – lagom till jubileet – har en nyinspelning släppts innehållande en helt ny vers.

På inspelningen medverkar 16 amerikanska artister, däribland Matt Redman och Chris Tomlin samt Cody Carnes och Kari Jobe (som nyligen besökte Sverige).

Undantag från reglerna

Rättigheterna till sångerna som Stuart K. Hine skrev under sin livstid sköts av en stiftelse i USA. Enligt Matt Redman är det ovanligt att förändringar i originaltexten tillåts.

– I normala fall kan man inte bearbeta den här psalmen, säger han till Billboard.

– Det finns riktlinjer kring gamla psalmer, om de har blivit allmän egendom kan man förändra dem och exempelvis lägga till körstämmor. Men när det gäller ”How Great Thou Art” har Stuart Hine-stiftelsen fortfarande rättigheterna och i normala fall skulle den ha stoppat oavsett vem som försökte ge sig på sången. Jag blev väldigt förvånad när de kontaktade mig och frågade om jag skulle vilja skriva en ny del.

Krig – en verklighet

Singeln som släpptes på fredagen har fått titeln ”How Great Thou Art (Until That Day)”. Efter de första fyra välkända verserna fortsätter lovsångsartisterna:

Until that day

When heaven bids us welcome,

And as we walk this broken warring world,

Your kingdom come,

Deliver us from evil,

And we’ll proclaim our God how great You are!

Enligt Matt Redman var ambitionen att knyta samman den nya texten med de föregående verserna utan att för den sakens skull blunda för den tuffa verklighet som många lever i.

Matt Redman.

– Vi kan inte undvika, eller ignorera, det faktum att vi lever i en fallen värld, en krigförande värld, och vi måste konfrontera detta samtidigt som vi också sjunger med hopp, säger han till Billboard.

– Krig känns som ett märkligt ord att lägga in i en psalm, men det är vår realitet oavsett om det gäller på ett personligt plan eller nationellt, alltså de facto krigsnivå, det är den värld som vi lever i. Jag vill inte sjunga en sång som känns som en flykt från verkligheten eller som inte tar itu med de verkliga utmaningarna.

Fler verser kan vara på gång

I år är det alltså 75 år sedan Stuart K. Hine skrev ”How Great Thou Art” och sången släpptes i USA. Och enligt Matt Redman kan det senare under 2024 komma ännu mer nyskrivet material kopplat till firandet. I intervjun med Billboard nämner han bland annat att ännu fler verser kan vara på gång.

– Stuart Hine-stiftelsen har, om jag har förstått saken rätt, gett klartecken till en orkesterversion och en körversion. Dessutom har den ställt sig positiv till fler versioner av det nya arrangemanget som ett sätt att erbjuda resurser för kyrkan i vidare mening.

---

Fakta: ”O store Gud”

  • ”O store Gud” (”How Great Thou Art” på engelska) är en kristen psalm baserad på en svensk förlaga som skrevs av Carl Boberg år 1885.
  • Carl Bobergs originalversion innehöll nio strofer, men under årens lopp har antalet verser varierat.
  • Redan på 1920-talet gjordes den första översättningen till engelska. Det är dock den version som Stuart K. Hine skrev efter att han hört en rysk översättning när han arbetade i nuvarande Ukraina som i dag är spridd och älskad av miljontals människor.

---

Fler artiklar för dig