Nyheter

Dödligt terrordåd mot gudstjänst i Istanbul

Gärningsmän gick till attack under söndagsgudstjänsten

Minst en person dödades och flera skadades då två beväpnade gärningsmän började skjuta under söndagsgudstjänsten i en katolsk kyrka i de norra delarna av Istanbul på söndagsmorgonen.

Medieuppgifter gör gällande att gärningsmännen bar så kallade balaklavamasker för att dölja sina ansikten när de gick till attack i kyrkan som heter Sankta Maria. En av de misstänkta ska ha flytt från platsen till fots.

”Vi kommer aldrig tillåta de som försöker förstöra vår enhet och fred genom att attackera de religiösa platserna i vår stad”, skriver Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu på X (tidigare Twitter).

”De här avskyvärda attackerna, som tar sikte på vår flera hundra år gamla överenskommelse om broderskap och vår önskan att leva tillsammans, kommer aldrig att nå sitt mål”, skriver Istanbulpolitikern Murat Kurum som representerar det styrande AKP-partiet.

I december grep den turkiska säkerhetstjänsten 32 individer misstänkta för inblandning i attentat som IS planerade mot kyrkor och synagogor samt den irakiska ambassaden.

Men vid lunchtid på söndagen hade ingen grupp tagit på sig ansvaret för attentatet mot Sankta Maria.

Fler artiklar för dig