Nyheter

Kyrkligt motstånd mot samkönade äktenskap i Grekland

Biskop: ”Äktenskapet är förbundet mellan en man och en kvinna”

Grekland kan bli det första landet i världen med ortodox befolkningsmajoritet som godkänner samkönade äktenskap. Men grekisk-ortodoxa kyrkan protesterar mot det politiska förslaget.

I veckan meddelade Greklands regering att en omröstning om ett förslag att tillåta samkönade relationer ska äga rum i mitten av februari.

Landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis motiverade, enligt nyhetsbyrån AP, förslaget om legaliseringen med att liknande lagstiftning redan finns i fler än 30 länder på fem olika kontinenter.

– Och ingenstans verkar det ha försämrat den sociala sammanhållningen, sa han och tillade att det inte får finnas olika klasser av medborgare i samhället.

Skriftlig protest till politikerna

Den ekumeniska patriarken av Konstantinopel, som leder världens ortodoxa kyrkor från högkvarteret i Istanbul, har uttryckt sorg över det grekiska lagförslaget.

– Äktenskapet är förbundet mellan man och kvinna under Kristus och kyrkan godkänner inte samboskap bland dess medlemmar i någon form annat än som äktenskap, säger han.

Detta går också i linje med kyrkans biskopar i Grekland. På tisdagen berättade biskop Panteleimon, talesperson för Heliga synoden i Grekland, att en skriftlig protest skulle skickas till alla politiker i Grekland parlament och att brevet även skulle läsas upp vid gudstjänster runt om i landet söndagen den 4 februari.

– Det kyrkan säger är att äktenskapet är förbundet mellan en man och en kvinna och att det är källan till liv, säger han enligt AP till tv-bolaget Skai.

Internt motstånd

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis omvaldes i somras med stor marginal, men för att partiledaren för Ny demokrati ska få igenom lagförslaget behöver han troligtvis stöd från oppositionen. AP uppger att det finns kritiker mot förslaget inom såväl hans eget parti som inom regeringen.

Opinionsundersökningar har på senare tid samtidigt visat att en liten majoritet av grekerna är motståndare till samkönade äktenskap.

---

Fakta: Grekland och Ny demokrati

  • Kyriakos Mitsotakis, född 4 mars 1968 i Aten, är partiledare för liberalkonservativa Ny demokrati och sedan den 8 juli 2019 Greklands premiärminister.
  • Han är son till Konstantinos Mitsotakis som var Greklands premiärminister 1990–1993.
  • I 2019 års parlamentsval fick Ny demokrati 38,5 procent av rösterna, jämfört med 31,7 procent för sittande premiärminister Alexis Tsipras parti Syriza.
  • Sommaren 2023 hölls nytt val och då ökade Ny demokrati till 40,6 procent vilket gav 158 av 300 platser i parlamentet och egen majoritet.

---

Fler artiklar för dig