Nyheter

KD:s nya toppnamn: Jag tror inte på Gud

Alice Teodorescu Måwe i Nyhetsmorgon: Väldigt intressant att du ställer den frågan för jag har inte fått den från någon kristdemokrat.

Alice Teodorescu Måwe, Kristdemokraternas förstanamn i sommarens EU-val, ser sig inte som troende. Det berättar hon i TV4:s Nyhetsmorgon.
– Nej, det gör jag inte, säger hon och beskriver tron som en ”privat fråga framför allt”.

Förra veckans nyhet att den politiskt relativt oprövade Alice Teodorescu Måwe föreslås toppa KD:s lista i sommarens EU-val kom som en stor överraskning för många.

– Det är med stor ödmjukhet och pirr i magen som jag valt att tacka ja till det här uppdraget, sa hon i samband med en pressträff.

Så sent som dagen innan hade hon fått en formell förfrågan från KD:s partiledare Ebba Busch och efter kort betänketid valde Alice Teodorescu Måwe att lämna Moderaterna och i stället gå med i KD.

Överrumplande fråga

På lördagen gästade Alice Teodorescu Måwe TV4:s Nyhetsmorgon. Där fick hon bland annat svara på frågor om den väl tilltagna lönen som EU-politiker har samt kontakterna med Moderaterna gällande möjligheterna att kandidera för partiet i EU-valet. Mitt i intervjun slängde programledaren Jenny Strömstedt även in en fråga om Alice Teodorescu Måwes religiösa övertygelse.

Tror du på Gud?

– Förlåt? svarade KD-politikern förvånat.

Tror du på Gud?

– Nej, det gör jag inte. Och det är väldigt intressant att du ställer den frågan, för jag har inte fått den från någon kristdemokrat, utan bara av journalister. Det säger något.

Man måste inte tro på Gud för att vara med i Kristdemokraterna, det har väl varit tydligt länge. Men det är väl en intressant fråga, eller?

– Jag tycker att det är en privat fråga framför allt, svarade Alice Teodorescu Måwe.

”En särställning i svensk politik”

I intervjun förklarade Alice Teodorescu Måwe att hon har fått ett ”otroligt fint välkomnande” av KD-folket efter beskedet att nomineringskommittén förslår att hon ska toppa partiets lista i EU-valet.

Beslutet att gå med i KD – och att kandidera för partiet – motiverar hon med partiets förståelse för att det inte räcker med att ha hårdare straff eller att ha en mer repressiv politik i sig.

– Politiken måste vara ett uttryck för något annat och det här något annat är synen på moral, synen på att man gör rätt för att det är rätt, inte för att man är rädd för att någon ska se och man ska bli anmäl och hamna i fängelse, få ett långt straff. Just den här förståelsen för de här mer abstrakta delarna, vad som skapar tillit, vad som skapar integration, vad som skapar lojalitet och en svensk identitet, det är ju väldigt värderingstunga frågor och där tycker jag att KD har en särställning i svensk politik.

---

Fakta: Kristdemokraterna och EU-valet

  • Valet till Europaparlamentet äger rum den 6–9 juni 2024. Den 16 februari fastställs Kristdemokraternas lista då partifullmäktige sammanträder.
  • I september i fjol föreslog Kristdemokraternas nomineringskommitté att EU-parlamentarikern David Lega skulle bli nytt toppnamn inför EU-valet 2024. Därmed petades Sara Skyttedal som toppnamn. Men i oktober var rollerna ombytta – då föreslogs Sara Skyttedal som förstanamn.
  • Fredagen den 19 januari skedde ytterligare en förändring då Alice Teodorescu Måwe presenterades som nomineringskommitténs förslag att toppa listan.

---

Fler artiklar för dig