Nyheter

Israel beordras till åtgärder för att förhindra folkmord i kriget

Internationella domstolen i Haag beordrar Israel att vidta en rad ”åtgärder” i sin krigföring i Gaza, men inte att stoppa kriget. Alla inblandade parter är mer eller mindre nöjda med beslutet.

TEL AVIV. Israel måste vidta alla åtgärder för att förhindra folkmord i Gaza. Det beslutade Internationella domstolen i Haag (IJC) på fredagen i ett tillfälligt utslag i den folkmordsprocess mot Israel som initierats av Sydafrika.

Men domstolen beordrar inget stopp på kriget, som Sydafrika har krävt, utan nöjer sig med ålägga Israel en rad humanitära och andra åtgärder. Och alla verkar nöjda.

Israeliska kommentatorer säger att landet har “kommit billigt undan”, även om premiärminister Benjamin Netanyahu kallar det “absurt” att IJC överhuvudtaget tar upp folkmordsanklagelserna. Sydafrika kallar det “en seger” och Hamas välkomnar beslutet.

Men även om IJC skulle ha kommit med skarpare formuleringar är domstolen relativt tandlös. Domsluten är bindande enligt folkrätten, men det finns i realiteten inga möjligheter att tvinga någon att följa dem.

Misslyckades tvinga fram eldupphör

Mark Regev, en av Netanyahus närmaste rådgivare, säger till BBC att Sydafrika “misslyckades med att nå sitt mål” att tvinga fram ett eldupphör i Gaza.

– Viktigast är att domstolen tillbakavisade Sydafrikas förvånande, orimliga krav att Israel inte ska få rätt att försvara sig, säger han på fredagen.

Sydafrika hyllar domstolens beslut. Regeringspartiet ANC är mitt inne i en valkampanj och vill utnyttja vad man ser som en utrikespolitisk framgång i valet.

“Dagens beslut är en avgörande seger för internationell rätt och en betydelsefull milstolpe i kampen för rättvisa för det palestinska folket”, heter det i ett pressmeddelande från regeringen.

IJC redogör i sitt utslag för det svåra humanitära läget i Gaza där enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet 26 000 palestinier har ödats i den israeliska motoffensiven efter Hamas attack den 7 oktober förra året, där stora delar av bebyggelsen är ödelagd och där miljoner människor är på flykt. Domstolen, som är ett FN-organ, citerar en rad FN-tjänstemän som beskriver läget i Gaza som en humanitär katastrof.

Domstolen kräver också att alla i gisslan ska friges. Hamas håller enligt Israel 136 personer som gisslan av vilka ett 20-tal är döda.

IJC beordrar Israel att förebygga alla handlingar som leder till folkmord, att hindra brott mot folkrätten och att släppa in mera humanitär hjälp till Gaza. Något som Israel hävdar att man redan gör.

“Israel är nöjt: ‘Det bästa beslutet vi kunde få’. Sydafrika firar: ‘En avgörande seger’”, skriver den ledande israeliska nyhetssajten Ynet i en lång rubrik.

“Domstolen godtog i de flesta av Sydafrikas krav … Israel kom billigt undan”, skriver den politiske kommentatorn Nadav Eyal på Ynet.

Israeliska kommentatorer finner det rimligt

IJC fäster stor vikt vid långtgående uttalanden från en rad ledande israeliska politiker, som enligt domstolen innebär “hets” till folkmord. Och kräver att Israel förhindra och beivra sådana uttalandet. Det är ett krav som även många israeliska kommentatorer finner rimligt. Också den israeliske domaren i IJC – varje inblandat land har rätt att låta en egen domare delta i processen – röstade för det kravet.

Samtidigt välkomnar palestinierna IJC:s beslut.

– Det är en viktig utveckling som bidrar till att isolera ockupationsmakten och avslöja dess brott i Gaza, säger Sami Abu Zuhri, en av Hamas ledare, till Reuters.

Den palestinske utrikesministern Riyad Al-Maliki, som representerar president Mahmoud Abbas regim på Västbanken, säger:

– Domarna i ICJ dömde till förmån för mänsklighet och internationell rätt.

Israel ska nu inom en månad lämna in en rapport till IJC och redogör för hur man har uppfyllt domstolens krav.

Fler artiklar för dig