Nyheter

S och M bråkar om migrationsansvar - “omoget och ansvarslöst”

Pingstteolog: ”Detta är de två statsbärande partierna i vårt land, de har växlat i att ansvara för regeringsmakten”

Socialdemokraterna och Moderaterna har börjat bråka om vem som bär ansvaret för att Sverige tagit emot många invandrare. Det här är ett gräl som får tummen ned från kyrkligt håll, även om kyrkor också har anledning till viss självkritik, menar Sofia Camnerin från Sveriges kristna råd (SKR).

Det är ett märkligt politiskt gräl som blossat upp, där Socialdemokraterna och Moderaterna har börjat skylla på varandra när det gäller Sveriges tidigare så generösa migrationspolitik. Båda är överens om att invandringspolitiken numera bör vara stram, och båda partierna har arbetat fram sin egen historieskrivning. Den går ut på att ta åt sig äran för att allt färre söker asyl i Sverige, samtidigt som man skyller på den andre för att historiskt ha predikat öppna gränser.

Kyrkor i Sverige är, då som nu, aktiva i debatten om migration. Så vad tycker kristna företrädare om de statsbärande partiernas migrationsbråk?

En svaghet

– Det ligger i människans fallna natur att peka på någon annan, det har gjorts sedan Adam och Evas tid och det fortsätter vi med, säger Ulrik Josefsson, teolog inom pingströrelsen samt rektor för Akademi för ledarskap och teologi, ALT.

Han tycker att det är något av en svaghet att ingen i sammanhanget kan kliva fram och ta ansvar för den politik som bedrivits.

– Tyvärr kan jag väl tycka att politiken gjort det till en konstart. De som ska leda vårt land skulle behöva ha lite mer av resonerande hållning och säga, “på de här grunderna resonerade vi då, men nu gör vi en annan bedömning”.

Porträtt utomhus: Ulrik Josefsson, pingstteolog och prorektor för ALT, Akademi för ledarskap och teologi.

Flera citat

När det gäller migrationsgrälet mellan S och M så har Ulrik Josefsson lyssnat in de båda partiernas argument. Båda pekar på historiska uttalanden från den andra, med budskapet att svensk migrationspolitik ska vara generös. Exempelvis den tidigare migrationsminister Morgan Johansson (S), som vid ett tillfälle menade att vi inte var människor om vi inte tar emot invandrare. Eller de bägge statsministrarna Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M), som pratat om att inte bygga murar och att vi ska öppna våra hjärtan för människor på flykt.

– Detta är de två statsbärande partierna i vårt land, de har växlat i att ansvara för regeringsmakten. Nu står de och skyller på varandra, jag tycker att det är omoget och ansvarslöst, säger Ulrik Josefsson.

– Alla sitter ju i samma båt och alla var barn av sin tid.

Trivdes bättre då

På ett personligt plan, fortsätter Ulrik Josefsson, så trivdes han bättre på den tiden då politikerna hade ett mer bejakande språk när det gällde invandring till Sverige. Numera målas snarare bilden upp av en misslyckad integration med en etnisk överrepresentation i brottsstatistiken. Det har blivit mer ovanligt att lyfta fram invandringens positiva effekter, vilket han beklagar.

– När det är så mycket antingen eller, så blir det problematiskt, säger Ulrik Josefsson.

– Jag tänker att vi måste skapa ett system för öppnare gränser och en bättre integration, för i den värld som väntar finns det inget som säger att migrationsströmmarna kommer att minska och jag beklagar att det numera blivit något slags mästerskap i att hålla gränserna stängda.

Samtidigt, säger Ulrik Josefsson, så kan man inte bara klaga och säga att allt var bättre förr. Även om man i grunden har en positiv syn på invandringen kan man inte blunda för att den också fört med sig vissa problem. Exempelvis år 2015, då det kom tusentals människor till Sverige varje dag vilket gjorde situationen ohållbar och ledde till att svensk migrationspolitik stramades åt.

Generalsekreterare Sofia Camnerin under SKR:s rådsmöte i Akalla i Stockholm.

Tänker inte i antal

Sofia Camnerin är generalsekreterare för Sveriges kristna råd (SKR).

Vad säger du om att S och M börjat bråka om vems fel det är att vi tagit emot så många invandrare?

– Jag vill påminna om att vi som kyrkor har ett annat fokus, där det inte handlar om att tänka och argumentera i termer av antal eller vems fel det är. Utan vi vill fortsätta arbeta för alla människors värde där vi som kyrkor ska fortsätta att ta vårt ansvar. Vår tydliga kallelse vilar på den judisk-kristna traditionen, att vi ska älska invandraren och ge henne mat och kläder.

Sofia Camnerin vill i sammanhanget peka på att människor flyr av en anledning, samt att Jesus själv var flykting under en period i sitt liv.

– Om vi ska börja tala i termer att det skulle vara för många flyktingar, vilket politiker numera gör, då måste man väl samtidigt göra allt för att motverka anledningen till att människor flyr. Fokus borde ligga där. Nu är det ett problem att hela Europa sluter sig och börjar bygga in sig i ett fort.

Inte kora vinnare

Vem som har rätt och fel i migrationsbråket mellan S och M vill inte Sofia Camnerin ge sig in i. Utan hon återvänder till en påminnelse om att vi människor är extremt beroende av varandra och att vi även har ett ansvar för varandra.

– När vi träffade partiledarna inför valet var det här något som vi också tryckte på, att Gud ser inga gränser, att Gud har skapat hela världen och vi är kallade att ha hand om varandra, jobba för rättvisa och fred i dess bredare mening.

Många politiker är självkritiska när det gäller migrationen. Finns det någon anledning även för kyrkorna att vara det?

– Vi ska inte vara naiva, även vi ser att det finns stora utmaningar med integrationen, så där behöver även vi vara självkritiska. Vi är också en del av detta samhälle, det kan inte bara vara politikernas ansvar att människor fullt ut integreras, säger Sofia Camnerin.

– Kyrkorna kan också reflektera självkritiskt kring de här frågorna och även om jag tycker att kyrkorna har ”steppat up” så finns det mer att göra för att församlingar ska bli mer mångkulturella och välkomnande.

---

Fakta: Svensk migrationspolitik

  • Sverige hade i början av 2000-talet en generös migrationspolitik som gjort att en stor del av vår befolkning numera har utländska rötter.
  • Det här ändrades efter flyktingvågen 2015, då det svenska mottagandet kollapsade av trycket av asylsökande.
  • Sedan dess har politiken ändrats, i ett första skede när S hade regeringsmakten. Men även M har stramat åt migrationspolitiken efter valsegern, bland annat i samarbete med SD som vill kalla det som nu sker för ett paradigmskifte.
  • S och M anklagar nu varandra för att ha fört den politik som ledde till att Sverige blev ett stort invandringsland.

---

Fler artiklar för dig