Den kristna förskolan Gnistan i Hörby har drabbats av de senaste dagarnas översvämningar i södra Sverige.
– Det rinner från alla håll in till oss, säger rektorn Carin Lennartson till Dagen.
Redan i november drabbades den kristna förskolan av en översvämning vars like inte skådats under förskolans snart 32 år. Sedan dess har det fortsatt med några mindre översvämningar – och nu i veckan var det dags för en rejäl översvämning igen.
– Det som hänt är att vattenståndet i Hörbyån har stigit, och då svämmar dagvattenbrunnarnas vatten över, i stället för att åka ut i ån. Det rinner från alla håll in till oss, säger Carin Lennartson, rektor på Gnistan.
Föräldrar till förskolebarnen har sedan den första översvämningen i november byggt sandvallar för att skydda förskolebyggnaden, men på grund av sitt låga topografiska läge drabbas alltså huset ändå av vattenmassorna.
– Vi har haft pumpbilar som har pumpat och hållit på. Själva byggnaden är hittills inte skadad, men krypgrunden är fylld med runt 40 centimeter högt vatten, säger Carin Lennartson på torsdagseftermiddagen.
”Blivit lite väl mycket”
Hittills har förskoleverksamheten kunnat fortgå nästan precis som vanligt – inne i huset.
– Vi har fått bära in och ut barnen. Någon dag har vi behövt stänga också, säger hon.
Förskolan Gnistan i Hörby drivs på evangelisk grund sedan 1992 – det vill säga den tid då Svenska kyrkan fortfarande var statskyrka och inte hade möjlighet att driva egna förskolor. Gnistan kom till genom att en grupp kyrkliga föräldrar slog ihop och grundade ett föräldrakooperativ. Trots att kyrkan numera är skild från staten drivs förskolan alltjämt i samma form.
– Det blir både mycket arbete och fin gemenskap för föräldrarna i kooperativet. Men med översvämningarna har det blivit lite väl mycket, säger rektorn.