Nyheter

Hon berättar hur det är att vara kristen i det slutna Nordkorea

Familjen gömde en bibel i hemmet – hade den blivit upptäckt skulle det blivit förödande

Nordkorea toppar återigen Open Doors årliga lista över de länder där det är svårast att vara kristen. I år presenterades listan med ett besök av Kim Sang-Wha, kristen nordkorean, som vittnar om ett totalitärt land där oliktänkande är livsfarligt. Ändå är hon fjärde generationens kristen.

– Du får inte fota våra nordkoreanska gäster.

Kjell-Arne Ottosson (KD), ordförande i riksdagens kristna grupp, kommer med tydliga instruktioner då han står som inbjudare till Open Doors seminarium i riksdagen. Det vilar en viss vördnad över att en nordkoreansk kristen är på plats, landet är så pass slutet och totalitärt att det här är något unikt.

Besöket sammanfaller med presentationen av Open Doors årliga World Watch List som dokumenterar förföljelsen av kristna i världen, och precis som vanligt ligger Nordkorea i år högst upp på listan.

Gästen från Nordkorea går under pseudonymen Kim Sang-Wha och besöket i riksdagen markerar starten på en liten rundresa i Sverige där hon främst besöker olika kyrkor för att dela med sig av sin livshistoria. Det politiska intresset här i riksdagen är begränsat till två partier, bara KD och SD har representanter på plats för att lyssna.

Open Doors World watch list år 2024 presenteras i riksdagen

Dyrka familjen Kim

– Från tidig ålder lär sig alla i Nordkorea att dyrka Kim-familjen, börjar Kim Sang-Wha sin berättelse, som förmedlas via tolk.

Mycket av det som hon berättar är känt, det vill säga att Nordkorea är en extrem diktatur som inte tillåter några som helst konkurrerande idéer än det rådande juche-systemet, den ideologi som den styrande Kim-familjen infört med inspiration av kommunismen. Kristendom och även andra religioner är förbjudna, och många kristna har genom åren fått plikta med sina liv då de blivit avslöjade.

Det är därför en fascinerande familjehistoria som målas upp, som Kim Sang-Wha kompletterar i efterhand då Dagen får en enskild intervju med henne. Hon beskriver sig själv som fjärde generationens kristen, där hennes farföräldrar straffades för sin tro och skickades till ett hårt arbete i en kolgruva.

En kristen kvinna från Nordkorea berättar sin livshistoria under anonymitet, inbjuden av Open Doors i samband med att World watch list släpps år 2024.

Undangömd bibel

Ett viktigt steg till att hon själv blev troende handlade om en bibel som gömts undan i familjen. Kim Sangh-Wha berättar om två olika gömställen, dels under eldstaden där Bibeln kunde hållas intakt med hjälp av skyddande metall, dels ett lönnfack, som hennes egen pappa som är snickare, byggde.

Vid 12 års ålder hittade Kim Sang-Wha denna bibel av en slump.

– Det gick en rysning längs hela ryggraden, beskriver hon händelsen.

– Jag trodde att det här var slutet för min familj.

Men nyfikenheten fick henne att öppna boken och det första som hon läste kom som en chock, nämligen att Gud hade skapat världen, en förbjuden tanke i hennes land. Upptäckten av Bibeln i hemmet följdes så klart av nyfikna frågor och en önskan om att få veta mer. Nyfikenhet och rädsla gick sedan hand i hand, men allteftersom landade hon till slut i en tro på Gud.

En kristen kvinna från Nordkorea berättar sin livshistoria under anonymitet, inbjuden av Open Doors i samband med att World watch list släpps år 2024.

Barn hjärntvättas

Men att vara kristen i Nordkorea är inte enkelt. Kim Sang-Wha berättar att barnen hjärntvättas i skolan, och därför är det inte självklart att ens berätta vad man tror på för sina egna barn, av rädsla för att bli anmäld. Nordkorea är också ett kontrollsamhälle där folk spionerar på varandra.

Familjen hon kommer från hade exempelvis en egen övervakare. Mannen som i många års tid haft som uppgift att kontrollera dem avslöjade själv detta på sin dödsbädd, där han också erkände att han kände till deras kristna tro men valt att inte föra det vidare. I stället varnade han för att det inom kort skulle komma någon ny som tog över hans plats.

Flydde landet

Kim Sang-Wha bor inte längre i Nordkorea. År 2003 flydde hon landet och tog sig tillsammans med många andra över den flod som markerar gränsen till Kina. Det var i en tid präglad av misär, där många dog av brist på mat.

– Många av dem som flydde har gått igenom händelser som är så fruktansvärda att det inte går att prata om dem, säger Kim Sang-Wha.

När hon själv får berätta om anledningen till att hon och hennes familj tog till flykten handlar det inte om religiös förföljelse, utan om ett fönster.

– Vi var tvungna att byta fönster, och vi bytte då till ett fönster som hade tillverkats i Kina. Då blev vi anklagade för att bedriva kapitalism och skulle sättas i fängelse.

För byte av ett fönster?

– Det handlar om att du inte får vara annorlunda. Du får inte sprida egna tankar och idéer.

Men hur gör man då för att leva som kristen i Nordkorea?

– Egentligen är det förbjudet att samlas i större grupper. Men min pappa, som var snickare, var också en lokal ledare som lärde andra att snickra, berättar Kim Sang-Wha.

På sådana träffar kunde han i vissa fall dela med sig av sin kristna tro till andra, men om det kom någon utifrån och skulle kontrollera dem så bytte de samtalsämne med fokus på snickeri. Så i rätt kretsar gick det alltså att ändå vara öppen med sin kristna tro, även om allt måste ske i smyg.

Svårt veta

Nordkorea är något av ett mytomspunnet land där det är svårt att få oberoende uppgifter. Exempelvis får det bli lite av en gissningstävling när man ska beräkna antalet kristna i landet, som har en befolkning på cirka 26 miljoner. Men Open Doors har via sina kontakter gjort en beräkning att omkring 400 000 nordkoreaner är kristna. Många av dem har placerats i någon form av arbetsläger.

Kim Sang-Wha tillhör dem som lyckats fly och har byggt upp ett nytt liv i Sydkorea tillsammans med sin man och deras fyra gemensamma barn.

Varför kan du inte vara öppen med din identitet när du kommer till Sverige?

– Det är för att jag har familj kvar i Nordkorea, svarar Kim Sang-Wha.

När hon berättar om sitt nya liv i Sydkorea konstaterar hon att skillnaden är monumental, med friheten att själv få välja livsväg. Hon skrattar till i sammanhanget och konstaterar att hon numera har så mycket frihet att det nästan blivit ett problem.

Problem, varför?

– Med frihet kommer också ett större ansvar. Och mina barn, de klagar över att behöva följa med till kyrkan, säger hon.

Det visar sig att det inte bara är i Nordkorea som det är svårt att föra vidare den kristna tron från en generation till en annan, utan samma problem kan uppstå i Sydkorea. Kim Sang-Wha säger lite skämtsamt att hon därför brukar hota sina barn med att skicka tillbaka dem till Nordkorea om de inte följer med till kyrkan.

Den kyrka hon pratar om är en församling som enbart vänder sig till nordkoreaner som lyckats fly landet.

– Vi har många avhoppare som inte smälter in så bra i Sydkorea, inte heller i kyrkorna. Om de väljer att gå till en sydkoreansk kyrka stannar de ofta inte speciellt länge, så det är bättre att ha en egen kyrka för oss som har en liknande erfarenhet och en förståelse för vad vi gått igenom.

Kim Sang-Wha berättar att många också drömmer om att återvända till Nordkorea, inte minst är drömmen att där öppet få kunna berätta om sin kristna tro.

Är det din dröm också?

– Amen, säger Kim Sang-Wha, vilket också är det enda ord hon kan som inte behöver översättas via tolk.

Open Doors World watch list år 2024 presenteras i riksdagen

---

Fakta: Open Doors

  • Open Doors släppte sin World Watch List den 17 januari, en lista över länder där kristna är som mest förföljda.
  • Nordkorea låg på första plats på listan, en plats som landet mer eller mindre har prenumererat på.
  • I årets lista konstateras att var sjunde kristen i världen är förföljd.
  • En nyhet är också att våld riktat mot kyrkor ökat kraftigt från ett år till ett annat.

---

Fler artiklar för dig