Inrikes

Tvåbarnsmamman Nina var bostadslös - fick hem via Stadsmissionen

Ökning av av de som tillfälligt bor hos vänner, på härbärgen eller hittar tillfälliga sovplatser i kyrkor eller utomhus

Efter skilsmässan stod tvåbarnsmamman Nina utan bostad. Eftersom hon hade ett arbete nekades hon hjälp från socialtjänsten. Och på grund av betalningsanmärkningar fick hon inte något hyreskontrakt.
Till slut fick hon en bostad genom hjälp från Stadsmissionen.

Klockan nio, när dörrarna öppnas, står ett 30-tal personer i kö till Ny Gemenskaps kafé på Södermalm i Stockholm. Här erbjuds frukost, sällskap och rådgivning till de som behöver. Smörgåsar, gröt, kaffe och dryck serveras av ett antal volontärer.

– Vi har sett en ökad tillströmning av besökare de senaste två åren. Många har helt enkelt inte råd med den mat de behöver och många har en tuff boendesituation, säger Iris Arvidsson, som sköter kaféverksamheten.

Sover i kyrkor eller hos vänner

Flera som kommer regelbundet har ingen fast bostad. Vissa bor tillfälligt hos vänner, på härbärgen eller hittar tillfälliga sovplatser i kyrkor eller utomhus.

– Jag blev av med både jobb och bostad i maj förra året. Nu sover jag framför allt på Centralen. Det funkar men är tufft eftersom vi inte får lägga oss ner, bara sitta, säger Mikael, en av kafébesökarna.

Efter en period i livet som han beskriver som stökig och där han gjorde en del inbrott fick han oväntat både jobb och bostad på ett hotell för fyra år sedan.

– Men när stället gick i konkurs förlorade jag allt eftersom jag både jobbade och bodde där. Nu är allt så rörigt, jag vet inte var jag ska börja, säger han.

---

Fakta: Sveriges stadsmissioner

  • Sveriges stadsmissioner är en rikstäckande medlemsorganisation med lokala stadsmissioner som medlemmar. Riksföreningen bildades 2007 för att gemensamt kraftsamla för att lyfta frågor kring människor i utsatthet i Sverige.
  • I dag består Sveriges stadsmissioner av de tio stadsmissionerna i Stockholm, Göteborg, Skåne, Uppsala, Linköping, Västerås, Kalmar, Eskilstuna, Örebro och Umeå.

Källa: Sveriges stadsmissioner

---

Dold hemlöshet

En rapport från Stadsmissionen lyfter fram den dolda hemlösheten. Det kan handla om vräkta, våldsutsatta och skuldsatta människor som av olika skäl inte har råd att få eller behålla en bostad.

Nina är ett exempel. Efter en separation bodde hon först hos sin mamma. Men när mamman dog försvann möjligheten. Hon flyttade runt hos vänner och det var svårt att ha barnen, den yngsta nio år, som hon hade delad vårdnad om.

Nina fick hjälp till ett boende via Stadsmissionen.

På grund av betalningsanmärkningar fick hon inga hyreskontrakt.

– På socialtjänsten sa de att eftersom jag hade en stabil inkomst, och barnen hade en annan förälder de kunde bo hos, så kunde jag inte få hjälp.

Hon arbetade på ett gruppboende, tog så många extrapass hon kunde för att ha råd, och flyttade ofta. Hon var desperat, stressad och trött, och till slut skrev hon brev till olika organisationer och förklarade sin situation.

Det blev vändningen. Genom Stadsmissionen fick hon en egen bostad. Men för Nina är det ofattbart att det som heltidsarbetande med barn kan vara i princip omöjligt att få en egen bostad.

– Det måste till en ändring av systemet och det måste finnas bostäder som fler har råd att bo i, säger hon.

---

Fakta: Ny gemenskap

  • Ny gemenskap är en ideell förening som startade 1968.
  • I Stockholm erbjuder de nästan varje dag, året runt, behövande gäster gratis frukost, ofta kostnadsfri eller lunch till självkostnadspris, kläder, skor, hygienartiklar. I vissa av lokalerna erbjuds dusch och tvättmaskin.
  • De kan förmedla kontakter med organisationer och offentlig service.
  • Finansieras med stöd från Stockholms Stad, stiftelser, företag och privata gåvogivare. Ny gemenskap har ett 20-tal anställda på hel- och deltid
  • Föreningen är politiskt och religiöst obunden. Driften finansieras genom anslag från Stockholms socialförvaltning, olika kyrkor, fonder samt genom gåvor av olika slag.

Källa: Ny gemenskap

---

Fler artiklar för dig